Bertram Ramsay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bertram Ramsay
Admiral Sir Bertram Ramsay TR2626.jpg
Født20. januar 1883[1][2]
Hampton Court Palace[3]
Død2. januar 1945[1][2] (61 år)
Toussus-le-Noble
Gravlagt Saint-Germain-en-Laye
Ektefelle ukjent (1929–)
Barn Charles Alexander Ramsay
Utdannet ved Royal College of Defence Studies
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)
Utmerkelser
6 oppføringer
Storoffiser av Æreslegionen, kommandørridder av Order of the Bath, kommandørridder av Order of the British Empire, øverstkommandør av Legion of Merit, Usjakovordenen, legionær av Legion of Merit

Bertram Home Ramsay (født 20. januar 1883 i London, død 2. januar 1945 i Toussus-le-Noble) var britisk admiral under den andre verdenskrig. Han var en viktig bidragsyter innen fagfeltet amfibiekrigføring.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var av en gammel skotsk slekt. I 1898 gikk han inn i Royal Navy.

Royal Navy[rediger | rediger kilde]

Han tjenestegjorde på HMS «Britannia», der han var leder midtskips innen et år. Ramsay var Knight Commander av Order of the Bath, kommandør av Order of the British Empire og medlem av Royal Victorian Order. Utnevnelsen til Knight Commander medførte at han ble adlet og at han fikk rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn.

Han forhindret en potensielt alvorlig konflikt mellom statsminister Winston Churchill, og den britiske kongen Georg VI, da statsministeren informerte kongen om at han aktet å observere D-dagen, den 6. juni 1944, om bord på HMS «Belfast», en britisk krysser som skulle stå for en del av bombardementet av den tyske forsvarslinjen.

Den britiske konge, som selv var en erfaren sjømann og en veteran fra Jyllandsslaget under den første verdenskrig kunngjorde likeså at han ville følge med sin statsminister på denne observasjonen av hvordan D-dagen foregikk. Kongen og statsministeren var i tottene på hverandre før møtet med admiral Ramsay som plent nektet å ta ansvar for sikkerheten til hverken kong Georg eller Churchill. Ramsay beskrev faremomentene ved å ha både kongen og statsministeren ombord i HMS «Belfast», og det faktum at både kongen og Churchill ville være nødvendig på land i tilfelle landingene gikk svært dårlig og umiddelbare beslutninger var nødvendige. Dette avgjorde saken, og både Winston Churchill og kong George VI holdt seg i land på D-dagen.

Den 2. januar 1945, bare få måneder før den andre verdenskrig var over, ble Ramsay drept da flyet han var ombord i krasjet under takeoff på Toussus-le-Noble, sørvest for Paris. Han var på vei til en konferanse, der blant andre general Bernard Montgomery skulle være med og som skulle foregå i Brussel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b the peerage, 9. okt. 2017, Bertram Home Ramsay, p55454.htm#i554535
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Bertram Ramsay, w6qq28q2
  3. ^ Oxford Dictionary of National Biography, 35661

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David Woodward: Ramsay at War. The Fighting Life of Admiral Sir Bertram Ramsay. W. Kimber, London 1957.
  • W. S. Chalmers: Full Cycle. The Biography of Admiral Sir Bertram Home Ramsay KCB KBE MVO. Hodder & Stoughton, London 1959.