Dunkerque

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dunkerque

Flagg

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementNord
StatusKommune
Grunnlagt960 (Julian)
Postnummer59140
Areal43,89 km²[1]
Befolkning89 882 (2013)
Bef.tetthet1 977,4 innb./km²
Høyde o.h.4 meter
Nettsidewww.ville-dunkerque.fr
Kart
Dunkerque
51°02′16″N 2°22′35″Ø

Oversiktskart

Dunkerque (nederlandsk: Duinkerke; engelsk: Dunkirk; tysk: Dünkirchen) er en industri- og havneby i Nord-Frankrike, som ligger omtrent tjue kilometer vest for De Panne, nær den belgiske grensen. Det er også en kommune i departementet Nord i Hauts-de-France-regionen. Befolkningen var 89 882 i 2013.[2]

Kommunen er kjent i fransk Flandern for sine årlige karneval-festiviteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dunkerque nevnes i historiske dokumenter fra 600-tallet, som fiskerbosted. Takket være byens gode beliggenhet ved det østre innløpet av Den engelske kanal vokste den raskt. I 960 hadde byen en bymur. I 1233 ble det bygget rådhus.

Viktig fiske var etter sild, senere også etter torsk utenfor Islands kyster.

Ellers vekslet byen mellom forskjellige makthavere. Befolkningen talte nederfrankisk eller nederlandsk dialekt, og var politisk tilhørende grevskapet Flandern og senere Huset Burgund, De spanske Nederlandene og England. Til sist ble byen den 27. oktober 1662 solgt for fem millioner livres av den engelske kong Karl II til den franske kong Ludvig XIV.[3] Deretter fikk byen sterke festningsverker.[4]. På 1600- og 1700-tallet var Dunkerque feste for franske korsarer. På 1800-tallet vokste byen til å ha Frankrikes tredje største havn.

Allerede under første verdenskrig var byen målskive for tyske bombardementer og offensiver, som det første Flandernslag.

Den mest kjente hendelsen i byens historie er den allierte tilbaketrekkingen i begynnelsen av andre verdenskrig da over 300 000 allierte soldater ble evakuert fra Dunkerque (og fra strendene ved byen) til Storbritannia, ved hjelp av Royal Navy og et stort antall småbåter (ned til under fem meter) som ble mobilisert for anledningen.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

  • Musée Portuaire viser historiske bilder fra havnen.
  • Musée des Beaux-Arts har en stor samling av flamske, italienske og franske malerier og skulpturer.
  • Dunkerque-karnevalet

Transport[rediger | rediger kilde]

Dunkerque har fergeforbindelse med Dover i England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]