François Darlan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
François Darlan
François Darlan.jpg
Født7. august 1881[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
NéracRediger på Wikidata
Død24. desember 1942[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (61 år)
AlgerRediger på Wikidata
Far Jean-Baptiste DarlanRediger på Wikidata
Utdannet ved École navaleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Embete Deputy Prime Minister of France (19411942)Rediger på Wikidata
Parti PartiløsRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Utmerkelser
9 oppføringer
Ordre de la Francisque, storoffiser av Æreslegionen, Dardanelles campaign medal, storkors av Æreslegionen, kommandør av Æreslegionen, offiser av Æreslegionen, ridder av Æreslegionen, Médaille militaire, Médaille Interalliée 1914-1918Rediger på Wikidata
VåpenartMarine nationale
Militær gradAdmiral
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig

François Darlan (født 7. august 1881 i Nérac, Lot-et-Garonne, Frankrike, død 24. desember 1942 i Alger) var en fransk marineoffiser. Darlan steg i gradene og ble tilslutt flåteadmiral og en sentral person i Vichy-regimet i det okkuperte Frankrike.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Darlan fikk eksamen fra École Navale i 1902. Under første verdenskrig ledet han et artilleribatteri i slaget ved Verdun.

Han ble i den franske flåte etter krigen, og ble forfremmet til kontreadmiral i 1929 og viseadmiral i 1932. Darlan ble admiral og stabssjef i 1936. I 1939 ble han forfremmet til Amiral de la Flotte, en tittel som ble skapt spesielt til ham.[trenger referanse] Han fikk kommandoen over hele den franske flåte.

Vichyregjeringen[rediger | rediger kilde]

Da Paris ble besatt av tyskerne i juni 1940, var Darlan blant dem som støttet statsminister og statsoverhode marskalk Philippe Pétain. Darlan fortsatte som marineminister og han sendte raskt hovedparten av flåten til Fransk Nordafrika. Storbritannia fryktet at den franske flåte ville falle i hendene på tyskerne, så i Operation Catapult ble den ødelagt av Royal Navy ved Mers El Kébir den 3. juli 1940, hvorved omkring 1.300 franske sjøfolk omkom. Det bidrog i høy grad til Darlans anglofobi, men han ville allikevel ikke overlate andre orlogsfartøyer til tyskerne.[trenger referanse]

I februar 1941 etterfulgte Darlan Pierre Laval som Pétains stedfortreder. Han ble også utnevnt til innenriksminister, forsvarsminister og utenriksminister, noe som gjorde ham til de facto leder av Vichy-regjeringen. I januar 1942 overtok Darlan kontrollen over en rekke andre regjeringsposter. Darlan var kollaboratør i samme grad som Laval og var talsmann for en allianse mellom Vichy-Frankrike og Nazi-Tyskland ved Paris-protokollene.[trenger referanse] Den tyske regjering var imidlertid foruroliget over hans opportunisme og hans skiftende lojalitet.[trenger referanse] I april ble Darlan tvunget til å gi hovedparten av sine poster tilbake til Laval, som nazistene anså for å være mer pålitelig.[trenger referanse] Darlan beholdt posten som sjef for de franske væpnede styrker.

Kuppet den 8. oktober[rediger | rediger kilde]

Like før Operation Torch tok Darlan den 7. november 1942 til Alger for å besøke sin sønn, som lå på sykehuset på grunn av et alvorlig anfall av polio. Darlan viste ikke at det var inngått en hemmelig avtale i Cherchell den 23. oktober mellom den franske motstandsbevegelse i Nord-Afrika og den amerikanske general Mark Clark.

Like efter middag den 8. november angrep 400 dårlig utrustede franske partisaner kystartilleriet ved Sidi Ferruch og det vichy-franske 19. armékorps i Alger. Omkring 15 timer senere hadde motstandsfolkene nøytralisert begge styrker. Under ledelse av José Aboulker, Henri d'Astier de La Vigerie og oberst Jousse besatte opprørsstyrken i ly av mørket de fleste strategiske punkter i Alger (generalguvernementet, politihovedkvarteret, stabshovedkvarteret, telefonsentralen, kaserner, og så videre) og arresterte de fleste av de ledende Vichy-embedsmenn og offiserer. En av de sivile grupper av kadetter fra Ben-Aknoun-skolen under kommando av kadett Pauphilet tok både Darlan og general Juin, den øverstkommanderende i Nord-Afrika, til fange.

Etter tre dager med trusler og forhandlinger tvang Clark Darlan og Juin til å gi de franske styrker ordre til å innstille fiendtlighetene den 10. november i Oran og den 11. november i Marokko, forutsatt at Darlan kunne forbli leder av den franske administrasjon.[trenger referanse] Til gjengjeld var general Dwight D. Eisenhower innforstått med at Darlan utpekte seg selv til høykommissær for Fransk Nord- og Vest-Afrika den 14. november. Dette gjorde Charles de Gaulle rasende.[trenger referanse] Den 27. november ble resten av den franske flåte i Toulon senket av besetningene.

Derfor ble Darlan avsatt fra sine poster i Vichy-regeringen, og Vichy-Frankrike ble besatt av tyskerne i operasjonen Fall Anton. De fleste franske tropper i Afrika fulgte Darlans eksempel, men noen enheter slutter seg til tyskerne i Tunisia.

Om ettermiddagen den 24. desember 1942 trengte en 20-årig fransk monarkist Fernand Bonnier de La Chapelle inn i Darlans hovedkvarter i Alger og traff ham med to skudd. Selv om La Chapelle havde vært medlem av en motstandsgruppe ledet av Henri d'Astier, menes det at han handlet på egen hånd.[trenger referanse] Darlan døde få timer senere. Han ble erstattet som høykommissær av en annen general, Henri Giraud. La Chapelle ble henrettet ved skyting den 26. desember.

Der er reist tvil om hvorvidt La Chapelle handlet på egen hånd. Det lader til at SOE var involvert.[trenger referanse] Som den britiske historikeren David Raynolds skriver i sin bok In Command of History, hvor han bemerker at lederen av SOE, Stewart Menzies, som sjeldent forlot London under krigen, var i Alger i de dager.[trenger referanse]

Darlan var upopulær blant de allierte. Han ble ansett for oppblåst etter at han hadde bedt Eisenhower om å skaffe 200 mann fra Coldstream Guards og Grenadier Guards som æreskompani i forbindelse med festligholdelse av Napoleons seier ved Austerlitz — og det ble hevdet at det ikke ble utgytt tårer ved hans begravelse.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Francois Darlan, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Francois-Darlan, besøkt 9. oktober 2017
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118678892, besøkt 17. oktober 2015
 3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
 4. ^ a b Croatian Encyclopedia, Hrvatska enciklopedija-ID 13935

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Henri Michel: Darlan, Hachette, Paris, 1993.
 • George F. Howe: North West Africa: Seizing the initiative in the West, Center of Military history, US Army, Library of Congress, 1991.
 • Arthur L. Funck: The politics of Torch, University Press of Kansas, 1974.
 • Simon Kitson: Vichy et la chasse aux espions nazis, Paris, Autrement, 2005
 • Simon Kitson, The Hunt for Nazi Spies: Fighting Espionage in Vichy France, Chicago, University of Chicago Press, 2008
 • Professeur Yves Maxime Danan: La vie politique à Alger de 1940 à 1944, Paris, L.G.D.J., 1963.
 • Christine Levisse-Touzet: L'Afrique du Nord dans la guerre, 1939-1945, Paris, Albin Michel, 1998.
 • Professeur José Aboulker et Christine Levisse-Touzet: 8 novembre 1942 : Les armées américaine et anglaise prennent Alger en quinze heures, Paris, « Espoir », n° 133, Paris, 2002.
 • Bernard Karsenty: Les compagnons du 8 novembre 1942, Les Nouveaux Cahiers, n°31, Nov. 1972.
 • Melton, George (1998). Darlan: Admiral and Statesman of France 1881-1942. Westport, CT: Praeger. ISBN 0275959732. 
 • Delpont, Hubert (1998). Darlan, l'ambition perdue. AVN. ISBN 2-9503302-9-0.