Sheerness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sheerness
Klokketårnet
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSwale
Admin. grevskapKent
Seremon. grevskapKent
StatusBy (town)
PostnummerME12
Retningsnummer01795
Befolkning11 938 (2011)
Kart
Sheerness
51°26′28″N 0°45′39″Ø

Sheerness er en by på øya Sheppey i Kent, England. Den er eneste by og største bosetning på øya, med 11 653 innbyggere i 1991 og kun vokst til 11 938 innbyggere i henhold til folketellingen i 2011.[1] Den er lokalisert i det nordvestlige hjørnet av øya i nordlige Kent.

Sheerness begynte som en festning som ble bygd på 1500-tallet for å beskytte elven Medway fra invasjon sjøveien. I 1664 ble det langt planer for et skipsverft for den britiske marinen for at krigsskip kunne få provisjoner og reparasjoner, et sted som Samuel Pepys favoriserte framfor Chatham, den gang tilknyttet marinens administrasjon.[2] Etter et angrep på Medway i 1667 ble de gamle festningverkene forsterket; i 1669 ble marinens skipsverft etablert i byen og hvor krigsskip jevnlig ble lagret og reparert fram til det ble stengt i 1960.

Fra byggingen av en molo og en promenade på 1800-tallet begynte Sheerness å tiltrekke seg oppmerksomhet som et feriested ved kysten. Industrien beholdt sin viktige posisjon i byen og havnen var en av de ledende importstedene i Storbritannia for biler og fisk.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1667 ble Sheerness angrepet av 72 nederlandske skip. De tvang det lille fortet i byen til å overgi seg, og landsatte en styrke som i en kort periode okkuperte byen. Samuel Pepys var i Gravesend da dette skjedde, og skrev i Dagboken at han tydelige hørte kanonene. Han skyndte seg i sikkerhet i Brampton i Huntingdonshire.

Det ble anlagt et kongelig verft ved Sheerness, som ikke var så store som de ved Chatham og Deptford, men som allikevel hadde en viss betydning i tudor- og stuarttiden.

Kommunikasjon og næringsliv[rediger | rediger kilde]

I 1860 ble byen forbundet til fastlandet med en jernbanelinje fra Sittingbourne. Samtidig ble en ny fergetjeneste åpnet, med bedre forhold enn de gamle fergene som tidligere hadde vært eneste transportmiddel over Swalekanalen.

En ny gren av jernbanen, til Queenborough, ble åpnet noe senere, og førte til at det ble startet dampskipstrafikk til Flushing i Nederland, en rute som ble drevet i mange år.

En smalsporet jernbane ble anlagt fra Sheerness til landsbyene på den andre siden av øya i 1901. Den er nå nedlagt.

Havnen er fortsatt viktig, og omfattende transport av eksport- og importvarer gir næringsgrunnlag til mange av innbyggerne. Det er særlig biler og større stålgjenstander som fraktes over havnen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sheerness (Kent)», City Population
  2. ^ «Friday 18 August 1665». The Diary of Samuel Pepys

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hughes, David T. (1997): Sheerness and the mutiny at the Nore, The Sheppey Local History Society, ISBN 0-9530665-0-9
  • Mitchell, Vic; Smith, Keith (1993): Branch Lines Around Sheerness: Including Bowater's Railway, Middleton Press

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]