Sheerness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sheerness
Sheerness
Klokketårnet
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Swale
Admin. grevskap: Kent
Seremon. grevskap: Kent
Status By (town)
Befolkning 11 654 (2001)

Sheerness er en by på øya Sheppey i Kent, England. Den er eneste by og største bosetning på øya, med 20 000 innbyggere.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1667 ble Sheerness angrepet av 72 nederlandske skip. De tvang det lille fortet i byen til å overgi seg, og landsatte en styrke som i en kort periode okkuperte byen. Samuel Pepys var i Gravesend da dette skjedde, og skrev i Dagboken at han tydelige hørte kanonene. Han skyndte seg i sikkerhet i Brampton i Huntingdonshire.

Det ble anlagt et kongelig verft ved Sheerness, som ikke var så store som de ved Chatham og Deptford, men som allikevel hadde en viss betydning i tudor- og stuarttiden.

Kommunikasjon og næringsliv[rediger | rediger kilde]

I 1860 ble byen forbundet til fastlandet med en jernbanelinje fra Sittingbourne. Samtidig ble en ny fergetjeneste åpnet, med bedre forhold enn de gamle fergene som tidligere hadde vært eneste transportmiddel over Swalekanalen.

En ny gren av jernbanen, til Queenborough, ble åpnet noe senere, og førte til at det ble startet dampskipstrafikk til Flushing i Nederland, en rute som ble drevet i mange år.

En smalsporet jernbane ble anlagt fra Sheerness til landsbyene på den andre siden av øya i 1901. Den er nå nedlagt.

Havnen er fortsatt viktig, og omfattende transport av eksport- og importvarer gir næringsgrunnlag til mange av innbyggerne. Det er særlig biler og større stålgjenstander som fraktes over havnen.