Maurice Gamelin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Maurice Gamelin

Maurice Gamelin (født 20. september 1872 i Paris, død 18. april 1958 i Paris) var en fransk general. Gamelin er best kjent for sin manglende suksess i ledelsen av de franske militære styrker under slaget om Frankrike i juni 1940.

Som øverstkommanderende for de franske væpnede styrkene under andre verdenskrig ble Gamelin sett som en person med vidt intellekt.[trenger referanse] Han var respektert, også i Tyskland for sin intelligens og sin spissfindige tankegang.[trenger referanse] På tross av det, og hans dyktige tjenestetid som offiser under første verdenskrig ,så var hans ledelse av det franske forsvaret i de kritiske dagene i 1940 katastrofal.[trenger referanse] Historiker og journalist William L. Shirer sto for det syn at Gamelin brukte metodene fra første verdenskrig for å utkjempe den andre, men med mindre energi og lengre responstid.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Martin S. Alexander: The Republic in danger: General Maurice Gamelin and the politics of French defence, 1933-1940, Cambridge University Press, Cambridge 1992. ISBN 0-521-37234-8.
  • James de Coquet: Le procès de Riom. A. Fayard, Paris 1945.