Hopp til innhold

Admiralitetet (Storbritannia)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Admiralty
TypeDepartement i Storbritannia
VirkeområdeStorbritannia
Etablert1709
Flagg
Opphørt1964
Erstattet avForsvarsdepartementet

Admiralitetet (Admiralty) var et departement i den britiske staten med ansvar for Royal Navy frem til 1964.

Admiral of England, senere Lord Admiral og Lord High Admiral, var tidligere ansvarlig for Royal Navy og ble opprettet omkring 1400. Admiralitetet ble i 1964 innlemmet i Ministry of Defence sammen med War Office og Air Ministry.

I 1546 opprettet Henrik VIII et Council of the Marine, senere Navy Board, for å føre tilsyn med flåten, men Lord High Admiral beholdt operativ kommando. Han var en av de ni Great Officers of State.

I 1628 gjorde Karl I om embetet, slik at kontrollen gikk over til en komité, Board of the Admiralty. Embetet Lord High Admiral bestod, men var oftest ikke besatt. Frem til 1709 ble det flere ganger utnevnt en Lord High Admiral for kortere perioder, men etter det året har det bare vært ytterst få tilfeller, og den siste var den fremtidige Vilhelm IV på begynnelsen av det 19. århundre.

Medlemmer av komitéen ble kjent som Lords Commissioners of Admiralty, og var en blanding av militære, kalt Naval Lords eller Sea Lords og sivile, gjerne politikere. Lederen fikk tittelen First Lord of the Admiralty, og var medlem av regjeringen.

Siden 1806 har First Lord of the Admiralty alltid vært sivil, mens øverstkommanderende for marinen fikk den nye tittelen First Sea Lord. I 1831 ble Navy Board avskaffet, og dets oppgaver ble underlagt Admiralitetet.

Admiralitetet ble i 1964 innlemmet i Ministry of Defence sammen med War Office og Air Ministry. Innenfor departementet er disse delt i tre komitéer, Admiralty Board, Army Board og Air Force Board, som alle ledes av forsvarsministeren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]