Eik-Tønsberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eik-Tønsberg
Eik Idrettsforening Tønsberg
Eik-Tønsberg
Stiftet14. mars 1928
Nettsidehttp://www.eik-tonsberg.no/
KallenavnEik
HjemmebaneEikbanen
Liga4. divisjon Vestfold 2019
LandNorge
ByTønsberg
Annet2010: Tapte kvalifisering til 2. divisjon mot Kvik Halden.
Administrasjon
StyrelederOlav Bolseth
HovedtrenerFredrik Purser
Ass. trenerRaymond Feyer
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Hjemmedrakt
Kit left arm.png Kit body.png Kit right arm.png
Kit shorts.svg
Kit socks.svg
Bortedrakt

Eik Idrettsforening Tønsberg, bedre kjent som Eik-Tønsberg, (stiftet 14. mars 1928 som Eik Idrettsforening[1]) er en tradisjonsrik idrettsforening med opprinnelse i tettstedet Eik rett nord for Tønsberg by i Vestfold. Foreningen har særlig drevet med fotball. Klubbens A-lag spiller sine hjemmekamper på Eikbanen og laget spiller nå i 4. divisjon. Spillerne har hvite overdeler og svarte bukser.

Historikk og annet[rediger | rediger kilde]

Fotballgruppa skiftet navn til Eik-Tønsberg i 1989 for å lette markedsføringen på riksplanet.

Eikbanen ble anlagt tidlig i 1930-årene og er senere utbygd med eget idrettshus, flere treningsbaner og omsider Eikhallen (Eik Idrett og Samfunnshus). Eik var Sem kommunes største idrettsforening med rundt 500 medlemmer tidlig på 1960-tallet. Ved siden av fotball ble det da drevet turn og gymnastikk for yngre og eldre, og ski når forholdene tillot det.

I 1957 spilte Eik Idrettsforening seg opp i den norske hovedserien i fotball. I 1960 spilte A-laget bronsefinalekamp og ble nummer tre av samtlige klubber i landet. I seriesammenheng satte klubben kronen på verket med å spille seriefinale mot Fredrikstad på Ullevaal. FFK vant med 2-0 og fikk seriegull, men Eik IF fikk sølvmedaljer. Eik rykket ned i 1962, og tilbrakte de to neste tiårene i lavere divisjoner, før klubben returnerte til toppdivisjonen i 1983, og forble tre sesonger i den øverste divisjonen før klubben igjen rykket ned i 1985, som er Eiks foreløpig siste sesong på øverste nivå i norsk serie.

Under Nils Johan Semb som trener 1988–91 rager semifinalen mot Molde i Norgesmesterskapet i fotball for herrer 1989 høyest og de tapte. I en kvartfinalekamp mellom Eik og Fredrikstad på Tønsberg Gressbane i 1958 var det over 15 000 tilskuere, noe som lenge var rekord for fotball i Tønsberg-distriktet. Kamputfallet ble 1–1 (etter ekstraomganger), FFK vant omkampen i Fredrikstad.

Flere av spillerne deltok siden i landslagskamper og på kretslaget. Av trofaste Eik-spillere kan nevnes Arne Natland, Tore Halvorsen, Arne Høivik, Dag Henriksen, Svein Gunnar Førsund, Geir «Bolla» Johansen, Nick Sandberg og Kåre Bjørnsgård. Kjente spillere som har hatt kortere klubbopphold, er blant annet Erik Solér, Ronny Johnsen, Jan Frode Nornes, keeperen Erik Thorstvedt og treneren Morten Sanne Melvold.

Eik-Tønsberg var i mange år distriktets beste fotballag, men FK Tønsberg, som ble stiftet som en lokal, samlende fotballklubb i 2001, tok over klubbens plass i 2. divisjon fra og med sesongen 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brustad, 1952, side 660–661 Eik Idrettsforening

Litteraturliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]