Kenneth II av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kenneth II
Konge av Skottland
Kenneth II av Skottland
Navn Cináed mac Maíl Choluim
Regjeringstid 971 - 995
Død 995
Fettercairn i Means
Foreldre Malcolm II
Ektefelle ukjent
Barn Malcolm

Kenneth II av Skottland (Cináed mac Maíl Choluim), sønn av Malcolm I av Skottland, etterfulgte Culen, sønn av Indulf, som hadde blitt slaktet ned av brythonene fra Stathclyde i 971 i Lothian. Kenneth kunne ikke etablere seg som enekonge før han hadde fått Culens bror Amlaíb drept i 977 og da var enekonge av Skottland. Hans hovedområde, slik som dette hadde vært med alle andre skotske konger som utgikk fra ætten til Kenneth MacAlpin lå nord for elven Tay.

Kenneth II begynte sitt regime med å herje i det engelske kongedømmet, men han mistet størstedelen av sin hær ved elven Cornag. Kort tid etter angrep han Eadulf, jarl av den nordlige halvdelen av Northumbria og herjet store deler av dennes område. Kenneth befestet fjordene ved Forth som et forsvar mot britene og invaderte igjen Northumbria og tok jarlens sønn til fange. På omtrent denne tiden ga han også byen Brechin til kirken.

I henhold til engelske kronikører betalte Kenneth II skatt til kong Edgar av England for avståelsen av Lothian, men disse utsagnene er sannsynligvis grunnet i kontroversen om Skottlands posisjon.

Mormaerne eller jarlene til Kenneth II var igjennom hele hans regime opptatt i stridigheter med den norrøne jarlen Sigurd av Orknøyene om rettighetene til området Caithness og andre nordlige områder i Skottland så langt sør som Spey. I disse stridighetene hadde ikke skottene større hell eller framgang.

Ved et tidspunkt i livet giftet Kenneth II seg, men detaljene er uklare. Hans hustru sies å ha vært en prinsesse fra Leinster, i henhold til det irske middelalderdiktet Bercháns profeti, men hennes navn, foreldre og skjebne er ukjent. Ekteskapet ga uansett sønnen Máel Coluim mac Cináeda (Malcolm II av Skottland).

I 995 døde Kenneth II ved Fettercairn i Mearns. I henhold til noen kilder ble han snikmyrdet av sine egne undersåtter i et forræderi på grunn av intriger fra Finnguala, datter av Cuncar, mormaer av Angus. Kenneth II ble gravlagt på øya Iona.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Alan Orr, Early Sources of Scottish History, 1922.
  • Chronicles of the Picts and Scots, ed. W. F. Skene (Edinburgh, 1867)
  • W. F. Skene, Celtic Scotland (Edinburgh, 1876)