Malcolm I av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Malcolm I
Konge av Skottland
Malcolm I av Skottland
Navn Máel Coluim mac Domnaill
Regjeringstid 943954
Død 954
Foreldre Donald II
Barn Kenneth II

Malcolm I (Máel Coluim mac Domnaill, død 954) var konge av Skottland fra 943 til sin død. Han var sønn av Donald II, og overtok tronen etter sin fetter Konstantin da denne abdiserte og gikk i kloster.

Malcolm viste som prins at han hadde gode lederegenskaper, og hadde en sterk posisjon som konge. Edmund I av England ønsket å alliere seg med ham, og gav fra seg Cumbria, som dengang bestod av Cumberland og deler av Westmorland, i 945. Som motytelse skulle Malcolm forsvare området og bli Edmunds allierte. Dette betydde at Skottland måtte sende militær støtte dersom England ble angrepet av daner fra Northumbria eller nordmenn fra Irland.

Edred av England, Edmunds bror og etterfølger, ba om og fikk slik støtte mot Anlaf av Northumberland. Skottene og engelskmennene la området øde og tok folk og kveg med seg. Da vikinger invaderte området senere ledet Malcolm i 949 og 951 styrker mot engelskmennene, og i 954 underla Edred seg de nordlige grevskapene.

I 954 gjorde Cellach av Moray opprør. Malcolm drepte Cellach, men falt selv på stedet hvor Fetteresso Castle ble reist av en av Cellachs følgesvenner. Han ble gravlagt på Iona. En alternativ historie forteller at han døde ved Auldearn i Moray, og en legende forteller at graven hans ble funnet på Fetteresso i 1822. Krypten det er snakk om er en grav fra bronsealderen som slottet ble reist over, så det er ikke hold i legenden.

Malcolm var gift, men hans hustrus navn er ikke kjent. Hans sønn ble senere konge under navnet Kenneth II.