Krønike om kongene av Alba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Krønike om kongene av Alba, eller Den skotske krønike, er en kort krønike om kongene av Alba (kongeriket forut til kongeriket Skottland) som dekker perioden fra tiden med kong Cináed mac Ailpín (Kenneth I av Skottland) (død 858) og til regimet til kong Cináed mac Maíl Choluim (Kenneth II av Skottland) (død 995).

Den skotske historikeren William Forbes Skene på slutten av 1800-tallet var den som satte navnet på krøniken slik det kjennes i dag, men andre har kalt den for Den eldre skotske krøniken, men denne artikkelens navn er slik de fleste av dagens forskere henviser til verket.

Den eneste overlevende utgaven av teksten kommer fra Poppelton-manuskriptene, nå i Bibliothèque Nationale i Paris. Det er det fjerde av de syv påfølgende skotske manuskriptene som angår krøniken. De første seks ble sannsynligvis satt sammen tidlig på 1200-tallet av den samme skribenten som skrev de Situ Albanie.

Krøniken er viktig kilde for den perioden som den dekker, og til tross for senere forfranskinger er det meste skrevet på irsk-latinsk språk og viser en skribent med noe kjennskap til samtidens middelalderens middelirske ortografi. Den originale teksten er uten tvil skrevet i Skottland, sannsynligvis på begynnelsen av 1000-tallet, kort tid etter regimet til kong Cináed mac Maíl Choluim, det siste regimet som teksten omhandler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Alan Orr (1923): Early Sources of Scottish History: AD 500-1286, bind 1, Edinburgh.
  • Anderson, Marjorie O. 1973): Kings and Kingship in Early Scotland, Edinburgh.
  • Skene, William F. (1867): Chronicles of the Picts and Scots: And Other Memorials of Scottish History, Edinburgh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]