Kenneth I av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kenneth I
Konge av Skottland
Kenneth I av Skottland
Navn Cináed mac Ailpín
Regjeringstid 834846(Dalriada)
846858 (Skottland)
Født Ca. 810
Dalriada
Død 858
Scone, Skottland
Foreldre Alpin II og en piktisk prinsesse
Ektefelle ?
Barn datter Maolmuire

Kenneth I mac Alpin (født ca. 810, død 858) var konge av Dalriada fra 834 og konge av hele Skottland fra 846. Han regnes som den første konge av et samlet Skottland, etter at han underla seg pikterne, og han var første konge fra huset Alpin.

Den piktiske tronen hadde en særegen arverekkefølge, da den gikk i kvinnelige ledd. Kenneth hadde gjennom sitt mor mulighet til å kreve tronen, og da pikterne led et kraftig nederlag for vikingene i 839 ble de sterkt svekket. Nordmenn tok kontroll over Shetland, de Ytre Hebridene og fastlandet ned til Firth of Clyde. Caithness, Sutherland og Dalriada ble angrepet av vikinger, og for Kenneth var det ikke bare ønskelig å ta kontroll over pikternes område, men også nødvendig for å styrke motstanden mot nordmennene. Mesteparten av den piktiske adelen hadde falt i 839, inkludert kong Uven Mac Angus II og hans bror Bran.

Kenneths krav på tronen i Dalriada kom gjennom hans far, Alpin II av Dalriada. Han var der en av flere som hadde rettmessig krav på tronen.

Skildringene om hvordan han samlet Skottland er mangelfulle og usikre. I 841 skal han ha angrepet restene av den piktiske arméen og slått den, noe som gav ham tilnavnet «Ravnemateren». Han skal så ha invitert den nye piktiske kongen, Drust, til Scone, antagelig under påskudd av å ville diskutere sitt krav på tronen. Alle de piktiske tronkreverne kom til møtet, hvor skottene skal ha møtt med skjulte våpen og drept alle. Hendelsen har gått inn i legendene som «MacAlpins forræderi».

Selv om hele den piktiske adelen nå var utslettet av vikinger og skotter nektet pikterne å underkaste seg, og de kjempet videre. Først i 846 sto de siste trefningene, ifølge Henry av Huntingdon, syv trefninger på samme dag.

Kenneth la sin hovedstad til Scone, som dengang også kaltes Forteviot. Han flyttet også nasjonens religiøse sentrum til Dunkeld i Perthshire, og fikk blant annet overført relikviene til St. Columba dit fra Iona.

Han skal ha dødd i Forteviot av i 858, og ble gravlagt på Iona. Han ble etterfulgt av sin bror Donald I.

Hans datter Maolmuire skal ha vært gift med den irske overkongen Áed Finliath. En av hans døtre var gift med kong Olav Kvite i Dublin.


Forgjenger:
 Alpin II 
Konge av Dalriada
(834846)
Etterfølger:
 -