Huset Bruce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Huset Bruce var og er et skotsk fyrstehus.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Man mener at Adam de Brus bygde festningen ved Brix mellom Cherbourg og Valognes i Normandie1000-tallet. Ruinene kan fortsatt beskues. Robert de Brus fulgte Vilhelm Erobreren, hertug av Normandie, til England i 1066, og selv om man antar at han døde kort tid etter, fikk hans sønner store eiendommer i Surrey og Dorset.

En annen Robert de Brus ble våpenbror til prins David, den senere kong David I av Skottland, og fulgte ham da han dro nordover for kongedømmet Skottland i besittelse i 1124.

Hans lojalitet ble splittet i 1138 under den engelske borgerkrigen mellom Stefan av England og Matilda. David I ledet en hærstyrke inn England, men Robert de Brus kunne ikke støtte sin konge i denne saken og overga sin besettelser i Annandale til sin andre sønn Robert for deretter å gå sammen med de engelske styrkene som møtte den skotske invasjonen. Skottene og engelskmennene møttes i fanenes slag i 1138, og skottene gikk på et nederlag. Den seirende Robert de Brus tok sin egen sønn, nå lord av Annandale, til fange!

Da sønnen til sist slapp fri dro han tilbake til Skottland, og for å demonstrere sin vilje på å etablere sin egen divisjon av familien i Skottland, frasa han seg farens våpenskjold bestående av rød løve på bakgrunn i sølv og tok isteden det nå velkjente røde St. Andreas-korset på gull bunn.

Kongedømme[rediger | rediger kilde]

Tre medlemmer av Huset Bruce ble konger av Skottland:

Huset Bruce ble dermed stamfedre til Huset Stuart som den nåværende kongefamilie tilhører.