Malcolm IV av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malcolm IV
Konge av Skottland
Malcolm iv.jpg
Født23. apr. 1141Rediger på Wikidata
Kongeriket SkottlandRediger på Wikidata
Død9. des. 1165Rediger på Wikidata (24 år)
Jedburgh
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Embete
Ektefelle ingen
Far Henrik av Skottland[1]Rediger på Wikidata
Mor Ada de Warenne[1]Rediger på Wikidata
Søsken Margaret av Huntingdon, Ada av Huntingdon, Vilhelm I av Skottland[1], David av Skottland, jarl av HuntingdonRediger på Wikidata
Barn ingen
Nasjonalitet Kongeriket SkottlandRediger på Wikidata
Gravlagt Dunfermline AbbeyRediger på Wikidata
Annet navnMáel Coluim mac Eanric
Regjeringstid
Våpenskjold
Malcolm IV av Skottlands våpenskjold

Malcolm IV av Skottland eller Máel Coluim mac Eanric (født ca. 1141, død 9. desember 1165) var skottenes konge og den eldste sønnen til Henrik av Skottland (død 1152) og Ada de Warenne, datter av William de Warenne, 2. jarl av Surrey og Elizabeth de Vermandois. Han etterfulgte sin bestefar på farsiden, David I av Skottland, i 1153. Som from, skrøpelig og kysk ble han kjent som «Malcolm jentungen» og døde ugift og barnløs i 1165.

Etter at farens tidlige død ble Malcolm utpekt som tronarving til sin bestefar, kong David. Da han etterfulgte på den skotske tronen i 1153 ble han kronet i Scone. I 1157 møtte han Henrik II av England ved Chester hvor de ratifiserte Chester-traktaten og hvor Malcolm oppga Skottlands krav til områdene Cumberland, Westmorland, Northumbria og Carlisle.

Han døde i desember 1165 ved Jedburgh etter tolv års regime, og ble etterfulgt av sin langt mer handlekraftige og stridslystne bror Vilhelm.

De er ikke mye kunnskap etterlot om Malcolm, men han synes å ha vært en svak og ineffektiv monark. Han var også den siste skotske monark som hadde gælisk navn. I henhold til legenden etterlot han en datter som han forlovet bort til Henrik, prins av Capua, på sitt dødsleie, men det er ikke riktig. Malcolm hadde ingen direkte arving.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]