Aleksander I av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksander I
Konge av Skottland
Alexander I (Alba) i.JPG
Fødtca. 1078
Dunfermline
Død23. april 1124
Stirling Castle
Gravlagt Dunfermline Abbey
Ektefelle Sybilla av Normandie
ForeldreMalcolm III
og Sankt Margaret
Far Malcolm III av Skottland
Mor Margaret av Skottland
Søsken
Barn Máel Coluim (illegitim)
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongeriket Skotland
Annet navnAlaxandair mac Maíl Choluim
Regjeringstid11071124

Aleksander I (gælisk navn Alaxandair mac Maíl Choluim) (født ca. 1078, død 23. april 1124 i Stirling), kalt for «Den rasende», var konge av Skottland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var den fjerde sønn av Malcolm Canmore og hans hustru (Sankt) Margaret av Skottland. Han ble navngitt til ære av pave Aleksander II.

Konge[rediger | rediger kilde]

Da hans bror Edgar av Skottland døde i 1107 etterfulgte Aleksander på den skotske trone, men i henhold til Edgars instruksjoner arvet han bare en del av kongerikets besittelser. Motivene for å dele riket er noe uklare, distriktene sør for Forth og Clyde ble opprettet som et jarldømme for hans yngre bror David.

Aleksander, misfornøyd, forsøkte å overta hele riket, men uten hell. I en underlig kombinasjon av rasende kriger og from kirkemann manifesterte han et aspekt av sin karakter i sin rastløse undertrykkelse av et opprør på vegne av etterkommerne av Lulach I av Skottland i de nordlige områder, og fikk derav tilnavnet «Den rasende». Det andre karakteraspektet ble vist i hans sjenerøse opprettelser av bispedømmer og klostre, av det siste var de i Scone og Inchcolm.

I 1107 giftet han seg med Sybilla, en datter utenfor ekteskap av Henrik I av England. Den nøyaktige dato og sted for bryllupet er ikke nedtegnet. Sybilla døde av ukjente grunner på Kvinneøya (gælisk Eilean nam Ban; engelsk Island of the Woman) på Loch Tay i juli 1122. Ekteskapet ble ikke velsignet med barn.

Aleksanders intense kamp for den skotske kirkens uavhengighet involverte ham i stridigheter med England. Han døde den 23. eller 25. eller 27. april 1124 ved sitt hoff i Stirling.

Hans bror David I av Skottland etterfulgte ham på tronen. Den samtidige historikeren John av Fordun sa om Aleksander:

«Aleksander var ydmyk og forekommende overfor geistligheten, men, for alle hans andre undersåtter, forferdelig hinsides alt.»

Aleksander hadde minst en sønn utenfor ekteskap, Máel Coluim mac Alasdair (Malcolm). Han ble senere involvert i et opprør mot David I i løpet av 1130-tallet. Han ble fengslet og satt innsperret på festningen Roxburgh Castle i mange år etterpå, kanskje helt til han døde en gang etter 1157.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

G. W. S. Barrow: Alexander I., König von Schottland. I: Lexikon des Mittelalters (LexMA). Band 1, Artemis & Winkler, München/Zürich 1980, ISBN 3-7608-8901-8, Sp. 367–368.