Hopp til innhold

Andrew av Wyntoun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Andrew av Wyntoun (født ca. 1350, død ca. 1423) var en forfatter av en lang metrisk (på vers) historie om Skottland som ble kalt Orygynale Cronykil om Skottland (= Den originale krøniken om Skottland). Andrew var canon regular (religiøs geistlig) ved St. Andrews og prior ved St Serf's i Lochieven.

Andrew skrev krøniken på forespørsmål av sin velynder, Sir John of Wemyss, og det eldste bevarte manuskriptet av arbeidet er fortsatt oppbevart på Wemyss-familiens eie på Wemyss Castle i Fife. Emnet er Skottlands historie fra den mytiske perioden (derfor epitetet «original» i tittelen) og fram til kong Jakob I av Skottlands tiltredelse i 1406. De tidligste bøkene har ingen historisk verdi, men de siste har bestått prøven mot samtidige opptegnelser. Verkets filologiske interesse er stor ved at svært få verk fra denne perioden og ingen tilsvarende av dens størrelse er bevart i dens opprinnelige dialekt. Krøniken er også bemerkelsesverdig ved at den inneholder en av de aller første omtaler av den berømte eller beryktede røveren Robin Hood.

Teksten er bevart i åtte bøker, hvor tre er i British Library ved Royal (17 D xx.), Cottonian (Nero D. xi.) og Lansdowne (197); to er i det skotske biblioteket Advocates' library, Edinburgh (1923 og 1924), og ett ved Wemyss Castle (u.s.); ett i universitetsbiblioteket ved St Andrews, og ett som er i eie hos Mr John Ferguson, Duns, Berwickshire. Den første utgaven av krøniken, basert på manuskriptet fra Royal, ble publisert av David Macpherson i 1795, den andre utgaven ved David Laing i serien «Scottish Historians» (1872). Begge ble avløst av F.J. Amours (red.) The Original Chronicle of Andrew of Wyntoun (Den originale krøniken av Andrew av Wyntoun), Edinburgh: Blackwood, 1903-14, som fortsatt er standardutgaven.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]