Solway Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Soway Firth.
Caerlaverock naturvernsområde med utsikt over mot Nith Estuary, nær Solway Firth, Dumfries og Galloway.

Solway Firth er en fjordarm som danner en grense mellom England og Skottland mellom Cumbria og Dumfries og Galloway. Fjorden strekker seg fra St Bees Head, akkurat sør for Whitehaven i Cumbria, til Mull of Galloway, på den vestlige enden av Dumfries og Galloway. Fjorden strekker seg ut i Irskesjøen.

Kystlinjen er karakterisert av lavlandsområde med små høydedrag og mindre fjell. Det er hovedsakelig et landlig område hvor befolkningen er sysselsatt med fiske og jordbruk. Turisme har i den senere tid bidratt til den lokale økonomien. Området har også vært åsted for innspilling av filmer som The Wicker Man med Edward Woodward i hovedrollen som ble innspilt rundt Kirkcudbright (uttales Kur-coo-bree).

Vannet i seg selv er ikke bemerkelsesverdig, unntatt noen større områder med salt og mudderflater som ofte har farlige steder med kvikksand som flytter på seg. Besøkende bør derfor ikke bevege seg rundt på slike steder uten lokal kjentfolk med seg. I tillegg har Forsvarsdepartementet i 1999 gitt tillatelse til å skyte mer enn 6 350 granater med uran i fjorden. Tilstøtende områder i Irskesjøen er en annen kilde til radioaktiv forurensning.

Langs Solway er det en strekning med over 750 km² med steder av spesiell vitenskapelig interesse, såkalt Sites of Special Scientific Interest (SSSIs), foruten nasjonalt naturvernsområde ved Caerlaverock.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]