Hopp til innhold

Donald I av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Domnall mac Ailpín
Konge av Piktland og Dalriada
Fødtca. 812
Dalriada?
Død13. april 862
Cinnbelachoir?
Rathinveralmond?
BeskjeftigelseKonge Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleIkke gift
FarAlpin I av Dalriada[1]
SøskenKenneth I av Skottland
BarnIngen barn / Giric?
GravlagtIona-klosteret
Annet navnDonald mac Alpin
Regjeringstid852–863
Våpenskjold
Donald I av Skottlands våpenskjold

Domnall mac Ailpín (moderne gælisk: Dòmhnall mac Ailpein, anglisert som Donald I Mac Alpin; født 812, død 13. april 862) var konge av piktere fra 852 til 862. Han etterfulgte sin bror Kenneth macAlpin på tronen i Piktland.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Krønike om kongene av Alba forteller at Domnall styrte i fire år, noe som bekreftes i Ulster-annalene for oppslagene for hans bror død i februar 858 og hans egen i april 862.[2] Krøniken noterer:

På hans tid gjorde gælerne med deres konge rettighetene og lovene til kongeriket, [som er kalt for lovene] til Áed, Eochaids sønn i Forteviot.[3]

Lovene til Áed Find er gått fullstendig tapt, men det har blitt antatt at, som lovene tilskrevet Giric og Konstantin II (Causantín mac Áeda), disse knyttet til kirken og i særdeleshet til bevilgningen av privilegier og fritagelser som var vanlig andre steder.[4] Betydningen av Forteviot som stedet for denne lovgivningen, sammen med Kenneths død der, og Konstantins senere samling ved det nærliggende Scone, kan antyde at dette området var selve hovedområdet hvor sønnene til Alpín hadde støtte.

Melrose-krønikene forteller om Domnall at «i krig var han en sterk soldat ... det er sagt at han ble myrdet ved Scone».[5] Ingen annen kilde rapporterte at han døde ved vold.

Bercháns profeti synes å referere til Domnall i versene 123–124:

Ondskap vil bli Skottlands skjebne grunnet [Kenneth MacAlpins død]; lenge vil det være inntil han like [igjen] kommer. Lenge inntil kongen tar [herredømme], den hensynsløse sønn av den utenlandske hustru. Han vil bli tre år i kongeriket og tre måneder (skjønt du regner dem). Hans gravstein vil være over Loch Awe. Han dør av sykdom.[6]

Selv om Domnall generelt er antatt å ha vært barnløs, har det blitt foreslått at Giric var en sønn av ham ved å lese hans patronymikon (avstamningsnavn som er avledet av farsnavnet) som mac Domnaill framfor det mer vanlig antatte mac Dúngail.[7] Dette synet er imidlertid ikke allment akseptert.[8]

Domnall døde, enten ved kongsgården ved Cinnbelachoir (på et sted som er ukjent) eller ved Rathinveralmond (også ukjent, og kan være samme sted, antatt å kanskje være lokalisert ved elvene Almond og Tay i nærheten av Scone).[9] Han ble gravlagt på Iona.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Ulster-annalene, oppslagene for 858 & 862.
  3. ^ Anderson, ESSH, s. 291, siterer Skene.
  4. ^ Smyth, s. 188.
  5. ^ Anderson, ESSH, s. 291.
  6. ^ Anderson, ESSH, s. 292, siterer Skene.
  7. ^ Smyth, s. 187.
  8. ^ Se Duncan, s. 11ff.
  9. ^ Anderson, ESSH, s. 291; Duncan, s. 10–11.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]