Hopp til innhold

Dubh av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dubh
Konge av Alba
Fødtukjent
Skottland
Dødca. 967
Skottland
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
 • Monarch of Scotland (962–967) Rediger på Wikidata
EktefelleUkjent navn
FarMalcolm I av Skottland[1]
SøskenKenneth II av Skottland
BarnEn kjent sønn,
Kenneth III
NasjonalitetSkottland
GravlagtIona
Annet navnDubh mac Maíl Coluim
Regjeringstid962967
Våpenskjold
Dubh av Skottlands våpenskjold

Dubh (skotsk-gælisk: Dubh mac Maíl Coluim; død ca. 967) var konge av Alba (Skottland). I eldre historie kan hans navn være anglifisert som Duff,[2] men den moderne gæliske versjonen er Dubh, noe som har betydning mørk eller svart.[3] Det kan være at navnet Dubh var et epitet (karakteriserende tilleggsord), ettersom manuskriptet Duan Albanach viser til ham som Dubhoda dén, altså «Dubod den voldelige» eller «den fremfusende»,[4] foruten også Niger, «den svarte».[5] Han var sønn av (Malcolm I (Máel Coluim mac Domnaill), og overtok tronen da Indulf (Ildulb mac Causantín) ble drept i kamp med norrøne menn i 962.

Mens senere kronikører som John av Fordun bidro med en god del informasjon om Dubhs liv og regime, inkludert fortellinger om hekseri og forræderi, men bortimot alt dette er blitt avvist av moderne historikere som ren fiksjon. Det er svært få andre kilder om Dubhs regime, annet enn Krønike om kongene av Alba og en enkelt opptegnelse i Ulster-annalene som står Dubhs samtid nærmest.

Suenos stein i Forres

Krønikene forteller at i løpet av Dubs regime døde biskop Fothach, mest sannsynlig biskopen av St. Andrews eller av Dunkeld. Det fortelles om et slag mellom Dubhs hær og hæren til Cuilén (Culen av Skottland), sønn av kong Ildulb (Indulf). Kong Dubh vant dette slaget som ble utkjempet «på åskammen av Crup». Blant de drepte i slaget var Dunchad, abbed av Dunkeld (tidvis antatt å være stamfaren til Crínán av Dunkeld) og Dubdon, mormaer av Atholl).

De ulike opptegnelsene skildrer det som skjedde etter slaget forskjellig vis. Krønike om kongene av Alba hevder at Dubh ble drevet ut av kongedømmet. Det latinske tekstmaterialet som er interpolert inn i Andrew av Wyntouns manuskript Orygynale Cronykil om Skottland hevder at han ble myrdet ved Forres, og knytter dette til en solformørkelse som kan dateres til 20. juli 966.[6][7] Ulster-annalene rapporter kun at «Dubh mac Maíl Coluim, konge av Alba, ble drept av skottene selv». Det var den vanlige måten å rapportere et dødsfall grunnet interne stridigheter, og annalene plasserer dødsfallet i år 967. Det har blitt foreslått at Suenos stein i nærheten av Forres kan være et monument reist for Dubh, reist av hans bror Kenneth II (Cináed mac Maíl Coluim). Det er antatt at Dubh ble drept eller fordrevet av Cuilén, som ble konge etter Dubh, eller av hans folk.

Det er fortalt at hans lik ble skjult under broen ved Kinloss, og at solen ikke skinte før den ble funnet og gravlagt på skikkelig vis. Solformørkelsen den 10. juli 967 kan ha vært opphavet eller blitt knyttet til denne fortellingen.[8]

Kong Dubh etterlot seg minst en sønn, Cináed (Kenneth III av Skottland). Selv om hans etterkommere ikke konkurrerte med hell for herredømmet over Alba etter at Cináed ble drept i 1005 greide de å holde på mormaerdømmet Fife. Slekten MacDuib (eller Klan MacDuff) holdt mormaerdømmet og senere jarldømmet fram til 1371.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Duff ble benyttet eldre engelsk historie, men ikke i dag.
 3. ^ Dub mac Maíl Coluim er middelalderens gæliske form, den moderne gæliske formen Dubh har betydningen «mørk» eller «svart», ofte i referanse til hårfarge.
 4. ^ Duan Albanach, 23
 5. ^ Krønike om kongene av Alba beslektete skotske tekster på latin. Niger er en bokstavelig latinsk oversettelse av gæliske Dub.
 6. ^ Hudson, Benjamin T. (1996): Prophecy of Berchán: Irish and Scottish High-kings of the Early Middle Ages, Greenwood Publishing Group, s. 213
 7. ^ Solar Eclipse Search Engine, NASA
 8. ^ Mackay, Aeneas James George (1888): «Duff (d.967)» i: Stephen, Leslie: Dictionary of National Biography 16. London: Smith, Elder & Co.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Duncan, A.A.M. (2002): The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh: Edinburgh University Press, ISBN 0-7486-1626-8
 • Smyth, Alfred P. (1984): Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. Edinburgh: Edinburgh UP, ISBN 0-7486-0100-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Indulf 
Konge av Alba (tradisjonelt konge av Skottland)
(962967)
Etterfølger:
 Culen