Dubh av Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dubh
Konge av Skottland
Navn Dubh mac Maíl Coluim
Regjeringstid 962967
Født ukjent
Skottland
Død ca. 967
Skottland
Foreldre Indulf, mors navn ukjent
Ektefelle Ukjent navn
Barn En kjent sønn,
Cináed/Kenneth

Dubh mac Maíl Coluim (død ca. 967) var konge av Alba. I eldre historie kan hans navn være anglifisert som Duff, mens den moderne gæliske versjonen er Dubh, noe som har betydning mørk eller svart. Det kan være at navnet Dubh var et epitet (karakteriserende tilleggsord), ettersom manuskriptet Duan Albanach viser til ham som Dubhoda dén, altså Dubod den voldelige eller den fremfusende. Han var sønn av Máel Coluim mac Domnaill (Malcolm I av Skottland), og overtok tronen da Ildulb mac Causantín (Indulf av Skottland) ble drept i 962.

Mens senere kronikører som John av Fordun bidro med en god del informasjon om Dubhs liv og regime, inkludert fortellinger om hekseri og forræderi. Bortimot alt dette er blitt avvist av moderne historikere. Det er svært få andre kilder om Dubhs regime, annet enn Krønike om kongene av Alba og en enkelt opptegnelse i Ulster-annalene som står Dubs samtid nærmest.

Krønikene forteller at i løpet av Dubs regime døde biskop Fothach, mest sannsynlig biskopen av St. Andrews eller av Dunkeld. Det fortelles om et slag mellom Dubs hær og hæren til Cuilén (Culen av Skottland), sønn av kong Ildulb. Kong Dub vant dette slaget som ble utkjempet «på åskammen av Crup». Blant de drepte i slaget var Dunchad, abbed av Dunkeld (antatt å være stamfaren til Crínán av Dunkeld) og Dubdon, mormaer av Atholl.

Suenos stein i Forres

De ulike opptegnelsene skildrer det som skjedde etter slaget forskjellig. Krøniken om kongene av Alba hevder at Dubh ble drevet ut av kongedømmet. Det latinske tekstmaterialet som er interpolert inn i Andrew av Wyntouns manuskript Orygynale Cronykil om Skottland hevder at han ble myrdet ved Forres, og forbindelsen til dette er en måneformørkelse som kan dateres til 20. juli 966. Ulster-annalene rapporter kun at «Dubh mac Maíl Coluim, konge av Alba, ble drept av skottene selv.» Det var den vanlige måten å rapportere et dødsfall grunnet interne stridigheter, og annalene plasserer dødsfallet i år 967.

Det er blitt foreslått at Suenos stein som står i nærheten av Forres, kan være et monument over Dubh, reist av hans bror Cináed (Kenneth II av Skottland). Det er antatt at Dubh ble drept eller drevet ut av landet av Cuilén (Culen av Skottland) som ble konge i Alba etter Dubhs død, eller ved hans støttespillere.

Kong Dubh etterlot seg minst en sønn, Cináed (Kenneth III av Skottland). Selv om hans etterkommere ikke konkurrerte med hell for herredømmet over Alba etter at Cináed ble drept i 1005 greide de å holde på mormaerdømmet Fife. Slekten MacDuib (eller Clan MacDuff) holdt mormaerdømmet og senere jarldømmet fram til 1371.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Duncan, A.A.M., The Kingship of the Scots 842–1292: Succession and Independence. Edinburgh University Press, Edinburgh, 2002. ISBN 0-7486-1626-8
  • Smyth, Alfred P., Warlords and Holy Men: Scotland AD 80–1000. Edinburgh UP, Edinburgh, 1984. ISBN 0-7486-0100-7