Keiservever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiservever
Nomenklatur
Araneus sturmi
(Hahn, 1831)
Populærnavn
keiservever
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieHjulspinnere
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Keiservever (Araneus sturmi) er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den vanligste arten i Norge, fra denne slekten er korsedderkoppen (Araneus diadematus).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge er den vanligst i sør, den er registrert nord til og med Trøndelag.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Keiservever er en forholdsvis liten, men kraftig bygd edderkopp, hannen er 4 mm, mens hunnen er større, 5 mm lang (kroppens lengde). Kroppen er todelt, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår, ensfarget brunlig. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet, lyst rød orange eller brunlig. Den har et ganske typisk mønster, men farger og kontraster kan variere. Hodet har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Artene i denne slekten kan være ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. Den ligner mye på Araneus triguttatus og kan forveksles med denne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Keiservever trives helst i trær og busker hvor den lager sine fangstnett, og er en av de vanligste edderkoppene i kronene på furutrær. Men den kan også finnes på gressenger der den spinner sine nett mellom lange gresstrå. De er kjønnsmodne (imago) fra våren og utover forsommeren. Hunnene lever lengst, noen ganger til sensommeren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Araneus (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]