Hopp til innhold

Ctenizidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ctenizidae
Ummidia sp.
Nomenklatur
Ctenizidae
Thorell, 1887
Hører til
Mygalomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 120, 6 i Europa
Utbredelse: alle verdensdeler i varme områder
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Ctenizidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører den forholdsvis primitive gruppen Mygalomorphae. Denne familien er representert med åtte arter i Europa.

Middelsstore til store, kraftige, mørkfargede edderkopper. Som hos andre mygalomorfe edderkopper peker giftklørne på chelicerene bakover. De har en rasplignende struktur (rastellum) på chelicerene som de bruker til å grave med. Spinnvortene er ganske korte.

Disse edderkoppene lever i silkekledte ganger som er lukket med et tykt lokk (fall-lem) av silke, jord og planterester. Det går snubletråder av silke ut fra åpningen slik at edderkoppen kan merke når potensielle byttedyr nærmer seg. Edderkoppen sitter gjerne rett under lokket og holder dette fast ved hjelp av klørne på de fremre beina. Om et insekt skulle komme nær nok, spretter edderkoppen ut og griper byttet. Hunnene lever så godt som hele sitt liv i gangen sin, hannene vandrer en del på leting etter hunner. Hunnen forer ungene med oppgulpede matrester. Artene i slekten Cyclocosmia lager ikke noe lokk på gangen, men lukker den med sin egen kropp. Bakenden på disse dyrene er dekket av en rund, hard plate som passer til en innsnevring på gangen. Man antar at dette kan være en tilpasning som verner dem mot rov-vepser i familien Pompilidae, som disse edderkoppene er svært utsatt for.

Giftige arter

[rediger | rediger kilde]

Som andre mygalomorfe edderkopper har de et kraftig bitt, men de er ikke regnet som farlige for mennesker.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, men bare i varme områder. Flest arter er det i det sørlige Afrika.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]