Araneomorphae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Araneomorphae
Nephila inaurata (Nephilidae), en av de største artene i gruppen
Nephila inaurata (Nephilidae), en av de største artene i gruppen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Araneomorphae
Norsk(e) navn: araneomorfe edderkopper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Edderkopper
Antall arter: ca. 34 000
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:
  • se Systematisk oversikt

Araneomorphae eller Araneomorfe edderkopper er en gruppe av edderkopper. Denne gruppen, som kanskje kan kalles «høyere edderkopper», omfatter et stort flertall av artene i denne ordenen, inkludert alle som forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Chelicerene vender innover, her Cheiracanthium punctorium (Miturgidae)

Araneomorfe edderkopper er stort sett små til middelsstore, men noen arter (blant andre i familien Nephilidae og Sparassidae) kan bli ganske store. De kan kjennes på at chelicerene har klørne rettet innover mot kroppsaksen. Disse edderkoppene biter byttet sitt, de hugger det ikke slik som Mygalomorphae gjør. De aller fleste har seks eller åtte øyne som er spredt utover den fremre delen av forkroppen – øynenes plassering og relative størrelse er viktige karakterer ved bestemming av undergruppene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gruppen kan grovt deles inn i tre undergrupper når det gjelder fangststrategi: de som spinner fangstnett (blant annet hjulspinnere, Tetragnathidae, Theridiidae, Linyphiidae og Uloboridae), de som jager bytte (blant andre Lycosidae, Pisauridae, Gnaphosidae og Salticidae) og de som sitter i ro og venter på at et bytte skal komme innenfor rekkevidde (blant andre Philodromidae og krabbeedderkopper (Thomisidae). Fangstnett kan ha mange ulike utforminger, men er alltid basert på silketråder. Disse edderkoppene (unntatt noen arter av Uloboridae) lammer byttet med et giftig bitt fra chelicerene.

Giftige arter[rediger | rediger kilde]

De aller fleste artene er harmløse for mennesker, men gruppen omfatter enkelte farlige arter, så som svarte enker (slekten Latrodectus, Theridiidae), slekten Loxosceles i familie Sicariidae og den søramerikanske slekten Phoneutria i familien Ctenidae. Ingen nordeuropeiske arter har et farlig bitt.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Slektskapsforholdene mellom edderkoppene er – gjengitt i hierarkisk skrivemåte – som følger:

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aakra, Kjetil (2004): «En innføring i edderkoppenes verden» i: Insekt-Nytt 29 (1/2) side 4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]