Mysmenidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mysmenidae
Nomenklatur
Mysmenidae
Petrunkevitch, 1928
Hører til
Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: 107, 6 i Europa
Utbredelse: forekommer i alle verdensdeler unntatt Australia
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Mysmenidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. Det er bare beskrevet litt over 100 arter, men det finnes adskillig flere i museumssamlinger rundt om i verden, disse vil trolig bli beskrevet i nær framtid.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Knøttsmå til små (0,6–3 mm), tettbygde edderkopper. I alle fall de fremre, midtre øynene, gjerne alle åtte, sitter på en uthevet knøl. Hos hannene er forkroppen gjerne ganske høy, og pedipalpene (sekundære kjønnsorganer) er store med en lang svøpe (embolus). Hannene har en kraftig pigg på det nest-ytterste leddet av frambeina. Hunnene har en litt hevet, mørk flekk på undersiden av låret på det første beinparet. Bakkroppen er stor og kuleformet, ofte grålig med hvite flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Familien fører stort sett et skjult levevis, gjerne mellom løvstrø og på andre fuktige steder, noen arter i huler. De bygger ulike slads fangstnett, noen nett er ganske flate, andre nærmest kuleformede. Nettene er ganske små og kan finnes blant annet i hulrom mellom nedfallent løv. En del arter lever som kleptoparasitter i nettene til andre edderkopper.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Australia. Det forekommer 6 arter i Europa: 4 i Mellom- og Sør-Europa, én på Madeira og én på Kanariøyene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]