Nephilidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nephilidae
Nephila clavipes, merk hannen oppe til venstre Foto: Victor Patel
Nephila clavipes, merk hannen oppe til venstre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Nephilidae
Simon, 1894
Norsk(e) navn:
Hører til: Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Antall arter:
Habitat: bygger store nett i trær, på gjerder, festet til telefonstolper etc.
Utbredelse:
Delgrupper:
  • Se systematisk inndeling

Nephilidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. Disse store og imponerende edderkoppene bygger nett som kan bli flere meter i diameter i varme områder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Herennia multipuncta, hann og hunn

Hunnene er store til meget store (kroppslengde opptil 40 mm), langbeinte edderkopper, beina har ofte hårdusker rundt leddene. Forkroppen er forholdsvis liten, bakkroppen avlangt firkantet eller mer avflatet. De har åtte små øyne som er ordnet på to tverr-rader. Hos slekten Nephila har øynene et reflekterende lag som gjør at de skinner om man lyser på dem med en lykt om natten. De er ofte ganske fargerike med gult, oransje og svart som vanlige farger. Hannene er bare en brøkdel av hunnenes størrelse, vanlig ca. 1/4 av lengden til hunnen, men hos én art er hunnen i gjennomsnitt nesten 10 ganger så lang som hannen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse edderkoppene bygger svære hjulnett som kan bli flere meter i diameter. Silken de lager har en gyllen farge når den er nyspunnet. Hunn-edderkoppen sitter selv i midten av nettet. Nettene til de største artene er så sterke at de en sjelden gang kan fange små fugler, som blir spist av edderkoppen. Hannen er svært mye mindre enn hunnen og lever mer eller mindre som en parasitt i hennes nett. Det har blitt spekulert i om hannene hos disse artene er så små for at de ikke skal være bryet verdt for hunnene å spise. En nylig publisert analyse (Kuntner & Coddington 2009, [1]) fremhever at i de gruppene som har stor størrelsesforskjell mellom kjønnene er det hunnene som er påfallende store, ikke hannene som er påfallende små, det er dermed hunnenes størrelse som trenger en forklaring. I tillegg til hannen er det ofte flere andre arter av små edderkopper som lever i Nephila-hunnens nett og stjeler fra hennes bytte.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i tropiske og subtropiske områder over hele Jorden. De mangler i Europa.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Nephilengys borbonica. Artene i denne slekten er ganske ulike Nephila-artene.

Gruppen ble tidligere ofte regnet til familien hjulspinnere.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kuntner, M. og Coddington, J.A. (2009) Discovery of the largest orbweaving spider species: the evolution of gigantism in Nephila. PLoS ONE 4(10):e7516. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]