Hopp til innhold

Desidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Desidae
Badumna insignis
Nomenklatur
Desidae
Pocock, 1895
Hører til
Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 180
Habitat: mest i fjæra
Utbredelse: vidt utbredt, men mangler i Europa
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Desidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. De lever i et uvanlig miljø for edderkopper i og med at de fleste artene lever i fjæra, og gjerne blir oversvømmet ved flo sjø.

Badumna insiginis

Små til ganske store (2–18 mm), mørkfargede edderkopper med rundet bakkropp og middels lange bein. De har en silplate (cribellum) foran spinnvortene og produserer en fintrådet, ullaktig, mørkt blålig silke. Som vanlig for edderkopper med cribellum har de også et calamistrum, en kam av korte børster på bakbeinas nest-ytterste ledd som brukes til å gre silken ut med.

Noen av artene holder til i tomme skall av rur, som de spinner over med silke slik at huset beholder et lager av luft når det blir oversvømmet. Edderkoppene lever av ulike insekter og andre smådyr som forekommer i fjæra. Familien omfatter også noen slekter som lever i innlands-områder, blant annet på barken av trær og innendørs. De bygger et uryddig nett. Hos artene Phryganoporus candidus bygger de unge dyrene store, felles nett som kan inneholde opptil 600 unge edderkopper. De sprer seg når de blir eldre. Noen av de større artene har et bitt som kan forårsake en del ubehag, men ikke er særlig farlig.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i Chile, i Mellom-Amerika og det sørligste Nord-Amerika, i deler av Afrika, Øst-Asia, Australia og New Zealand, med flest arter i det to sistnevnte områdene.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Familiens utbredelse
Treliste

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata