Pisauridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pisauridae
stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis)
stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pisauridae
Simon, 1890
Norsk(e) navn: myredderkopper, rovedderkopper
Hører til: Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Antall arter: ca. 330,
12 i Europa,
2 i Norge[1]
Habitat: åpne områder, ofte ved eller på vann
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:
  • Se systematisk inndeling

Pisauridae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. Gruppen er representert ved to arter i Norge, myredderkoppen (Dolomedes fimbriatus) og stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis), som begge er blant de største og mest spektakulære edderkoppene i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De europeiske artene er store (15-25 mm), slanke, langbeinte edderkopper. De ligner på ulveedderkopper (Lycosidae) men kan kjennes på øynenes plassering: de fire fremste danner en tverr-rad, de midterste av de fire er ganske små. Bak disse er det et par middelsstore øyne (hos Lycosidae er de tilsvarende påfallende store), bakerst et par øyne på sidene som bare er litt tilbaketrukket fra de nest-bakerste (hos Lycosidae langt tilbaketrukket). Hvis man drar linjer gjennom de store, midtre øynene og de små, fremre, midtre øynene vil disse krysse lenge før hodets fremkant hos Lycosidae, omtrent ved fremkanten hos Pisauridae. De artene som tidligere ble regnet til familien Halidae skiller seg fra de europeiske artene ved å bare være 2-3 millimeter lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myredderkopp (Dolomedes fimbriatus), hunn med yngelspinn fullt av nyklekte unger

Pisauridae er aktive jegere som løper inn byttedyrene, eller sitter og venter på at et passende bytte skal komme innen rekkevidde. De store artene i slekten Dolomedes lever ved vann og løper gjerne på vannoverflaten tross sine ganske tunge kropper. De kan også dykke under for å jakte på rumpetroll, småfisk og andre vannlevende smådyr. Den andre arten som finnes i Norge, stor lyngrovedderkopp (Pisaura mirabilis), lever på enger , lyngheier og andre åpne områder og er et omkringstreifende rovdyr. Hunnene i denne familien plasserer eggene sine i en sekk av silke som de bærer med seg i chelicerene (ikke under bakkroppen som hos Lycosidae). De kan derfor ikke spise når de bærer på egg. Når eggene skal klekke, spinner hunnen et "barnerom" av silke i vegetasjonen, der hun vokter på de nyklekte ungene en tid.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien har en verdensvid utbredelse.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse

Den lille gruppen Halidae fra Madagaskar blir nå regnet til Pisauridae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 10. april 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]