Hopp til innhold

Dysderidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dysderidae
Dysdera erythrina
Nomenklatur
Dysderidae
C. L. Koch, 1837
Hører til
Haplogynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 500
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Dysderidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Haplogynae i gruppen Araneomorphae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til ganske store, slanke, sylindriske edderkopper, gjerne karakteristisk farget med rød forkropp og lyst gråbrun bakkropp. Chelicerene er rettet skrått fremover og giftklørne er påfallende lange. De har seks øyne som er ordnet i en halvsirkel.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er nattkaktive, jagende edderkopper som tilbringer dagen i en silkekokong under en stein eller lignende. Noen lever i huler. Den europeiske arten Dysdera crocata ser ut til å ha spesialisert seg på å jakte på skrukketroll. Denen artens lange giftklør kommer vel med når den skal trenge igjennom byttedyrenes kalkskall. Arten tar også biller. Trolig lever også mange andre av Dysdera-artene i stor grad av skrukketroll, mens slekten Harpactea er insektetere som helst finnes i varme, tørre skoger. Edderkoppene i denne familien jager etter byttet, som imidlertid bør være relativt langsomt siden edderkoppene selv er temmelig trege. De bygger ikke fangstnett.

Giftige arter[rediger | rediger kilde]

Det har blitt påstått at bittet fra Dysdera-artene skal kunne medføre noe ubehag, men giften deres har ikke blitt undersøkt nærmere. De er ikke farlige, men de store kjevene med lange giftklør skulle tilsi at disse edderkoppene bør behandles med respekt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien har tyngdepunktet av sin utbredelse i middelhavsområdet, men arten Dysdera crocata er spredt med mennesker over hele Jorda. Den naturlige utbredelsen er i den palearktiske sone, med noen få arter i tillegg i Sør-Amerika. Familien er svært artsrik i det sørlige Europa der det er funnet 158 arter bare i slekten Dysdera, 43 av disse lever bare på Kanariøyene. Også slekten Harpactea er svært artsrik, med over 150 arter, 78 av dem i Europa. Dysdera crocata skal være funnet i Norge én gang for lenge siden, men det er usikkert om dette er korrekt siden det ikke er bevart noe beleggseksemplar.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata