Ctenidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ctenidae
Phoneutria nigriventer, en stor og fryktet art
Nomenklatur
Ctenidae
Keyserling, 1877
Populærnavn
vandreedderkopper
Hører til
Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: nær 500 kjente
Habitat: mest i tropisk skog
Utbredelse: varme områder, mangler i det meste av Palearktis og det sørlige Sør-Amerika
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Ctenidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. Gruppen omfatter noen av de farligste av alle edderkopper, de store og aggressive brasilianske vandreedderkoppene i slekten Phoneutria.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ancylometes bogotensis, en vannlevende art

Store til meget store (kroppslengde 10- over 50 mm, beinspenn opptil 15 centimeter), langbeinte, gjerne brune edderkopper. Forkroppen har en midtfure på den bakre delen av ryggen. Av de åtte øynene danner de fire i midten omtrent et kvadrat. De øvrige fire fordeler seg med ett par på hver side, det fremre øyet i hvert av disse parene er gjerne ganske lite. Chelicerene er store, rundede og tett hårkledte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse edderkoppene er vandrende jegere som ikke spinner fangstnett. De brasilianske vandreedderkoppene i slekten Phoneutria vandrer omkring på skogbunnen i tropiske skoger om natten. Slekten Ancylometes lever på vannoverflaten i likhet med den europeiske slekten Dolomedes (Pisauridae). Disse store edderkoppene kan dykke under vann og fange småfisk og frosk.

Giftige arter[rediger | rediger kilde]

De søramerikanske Phoneutria-artene er kanskje de edderkoppene på Jorda som utgjør den største faren for mennesker. De er store, raske og ganske aggressive, og meget giftige. Før de biter, advarer de gjerne med å løfte forkroppen og strekke det fremre beinparet utover og oppover. Enhver stor edderkopp som utviser denne atferden bør unngås. En sjelden gang kan Phoneutria-eksemplarer transporteres til andre kontinenter med for eksempel bananklaser. De fleste store, langbeinte, brune edderkopper som dukker opp i slike situasjoner er imidlertid nokså harmløse arter i familien Sparassidae. Giftigheten til de andre slektene i familien er lite utredet, og det er mulig at også andre slekter kan være svært giftige. Store arter av Ctenidae bør derfor behandles med stor varsomhet.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over store deler av verden, men mangler i den palearktiske sone bortsett fra den østligste delen. To arter er funnet i Belgia ifølge Fauna Europaea Web Service, men dette må dreie seg om introduksjoner.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]