Cithaeronidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cithaeronidae
Nomenklatur
Cithaeronidae
Simon, 1893
Hører til
Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: 6
Utbredelse: spredt i varme områder
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Cithaeronidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (3,5–8 mm), blekt gulaktige edderkopper. Forkroppen er rundet sett ovenfra, brått tilsmalnet foran (smalt hode). De åtte øynene er forholdsvis store og ordnet i to rader som krummer forover i midten. Det midtre, bakre øyeparet er uregelmessige i formen, et særtrekk for gruppen Gnaphosoidea. Bakkroppen er oval. Familien kjennetegnes av visse særtrekk ved spinnvortene, blant annet er det ytterste paret kjegleformede, ikke sylindriske som hos de fleste andre Gnaphosoidea. Beina er temmelig lange, føttene har flere "falske ledd".

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er svært raske, nattaktive jegere som tilbringer dagen i et silkehylster under en stein. De finnes helst på varme, tørre, steinete steder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer i Nord- og Sentral-Afrika, i Hellas i Europa, og i Midtøsten, India og Malaysia. De er også funnet i Brasil og det nordlige Australia, men dette skyldes trolig at de er innført med mennesker. Funnene av denne familien er meget spredte, men det kan kanskje skyldes at disse nokså små, nattaktive edderkoppene lever i et ugjestmildt miljø der det sjelden blir lett etter dem. En av dem relativt få samlere som har funnet denne familien antyder at årsaken til at de blir så sjelden samlet inn, er at de er så kjappe at de vanligvis slipper unna samleren.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Platnick, N.I. (1991) A revision of the ground spider family Cithaeronidae (Araneae, Gnaphosoidea). American Museum Novitates 3018.

[1]

  • Carvalho, L.S., Bonaldo, A.B. og Brescavit, A.D. (2007) The first record of the family Cithaeronidae (Araneae, Gnaphosoidea) to the New World. Revista Brasileira de Zoologia 24. Med foto av Cithaerion praedonius. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]