Eresidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eresidae
Eresus kollari, hann
Nomenklatur
Eresidae
C.L. Koch, 1851
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
OverfamilieEresoidea
Økologi
Antall arter: ca. 100
Habitat: åpne områder
Utbredelse: Palearktis, Afrika, Brasil
Inndelt i

Eresidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (6-16 mm), kraftige, gjerne mørkfargede edderkopper. Forkroppen er rektangulær med åtte små øyne, av disse sitter fire samlet i midten foran, to sitter ved framhjørnene og de siste to omtrent midt på sidene. Bakkroppen er kort oval. Beina er korte og kraftige. De er entelegyne edderkopper, det vil si at hunnene har velutviklet epigyn, et lokk som ligger over kjønnsåpningen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De lever i underjordiske tunneler kledt med silke. Røret har et tak av fin (cribellat) silke. Noen av artene lever selskapelig. Hunnene, som holder seg i ro i gangene sine, er langlivede, de vandrende hannene lever derimot ganske kort tid.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien finnes nesten utleukkende i den Gamle verden, med unntak av noen få arter i Brasil. I Nord-Europa finnes den sjeldne, meget karakteristiske Eresus kollari, der hunnen er helt svart, hannen har en skarpt rød bakkropp med fire svarte prikker. Den er utbredt nord til Danmark, men er sjelden over alt, og artene er fredet i flere europeiske land. Eresus sandaliatus, som kan kjennes på at hannen har et par mindre flekker bak de fire store på bakkroppen, har en lignende utbredelse, men er også svært sjelden.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]