Scytodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scytodidae
Scytodes thoracica
Nomenklatur
Scytodidae
Blackwall, 1864
Populærnavn
spyttende edderkopper
Hører til
Haplogynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: 170
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Scytodidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Haplogynae i gruppen Araneomorphae. Disse edderkoppene er særlig kjent for at de fanger bytte ved å sprøyte en blanding av klister og gift over det.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, langbeinte, lyse edderkopper med svarte tegninger. Forkroppen er høyt hvelvet, nesten sirkelrund sett ovenfra, de seks øynene er ordnet i tre par, det bakerste ganske langt tilbake på forkroppen. Øynene i det fremste paret er litt utstående. Bakkroppen er nesten kulerund og nokså liten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse edderkoppene har en unik jaktatferd. Den sterkt hvelvede forkroppen inneholder svære kjertler som produserer en blanding av klister og gift. Edderkoppen sniker seg innpå et passende bytte (fortrinnsvis et insekt) og sprøyter denne blandingen over det, slik at byttet dels blir sittende fast i klisteret, dels blir bedøvet av giften. Edderkoppen kan så drepe og spise byttet i ro og mak. Angrepet er lynraskt, videoopptak har vist at det hele tar bare ca. 1/700 sekund. Rekkevidden er ca. 2 centimeter. Hunnen bærer med seg eggene sine i chelicerene inntil de klekker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over hele Jorda, unntatt lengst i nord. I Europa forekommer den vanlige arten Scytodes thoracica vidt utbredt nord til Danmark, dessuten finnes det seks arter i Sør-Europa og tre arter på Kanariøyene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]