Gaupeedderkopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oxyopidae»)
Gaupeedderkopper
Oxyopes salticus, hann
Nomenklatur
Oxyopidae
Thorell, 1870
Populærnavn
gaupeedderkopper
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
Økologi
Antall arter: ca. 420,
8 i Europa,
én i Norge[1]
Habitat: i vegetasjon
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Gaupeedderkopper, Oxyopidae, er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Oxyopes sertatus, hunn

Middelsstore (de nordeuropeiske artene har en kroppslengde på 4–10 mm), slanke og langbeinte edderkopper, gjerne lyst brunspraglete. De åtte øynene danner omtrent en sekskant eller en litt kantete oval. Karakteristisk er at de to bakerste øynene sitter nesten midt oppe på hodet – hos de fleste andre edderkopper sitter de bakerste øynene på sidene. Beina har påfallende kraftige, pigglignende børster. Bakkroppen er pæreformet, tilspisset bakerst.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Gaupeedderkopper er dagaktive jegere som både kan løpe meget raskt og hoppe ganske langt. De klatrer gjerne rundt i vegetasjonen. De lager ikke noen form for fangstnett. Forut for paringen gjennomfører hannen en innviklet "dans" med ritualiserte bevegelser for å få hunnen til å akseptere ham, ikke ulikt atferden hos hoppeedderkopper (Salticidae). Hunnen lager en flat, tallerkenformet eggsekk av silke som festes til vegetasjonen, og står vakt over denne til eggene klekkes. Noen arter i denne familien er regnet som nyttedyr fordi de bidrar til å holde bestandene av potensielle skadeinsekter nede. Noen arter i den søramerikanske slekten Tapinillus lever selskapelig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i alle verdensdeler, men det er bare få arter utenom de varme områdene. I Skandinavia finnes bare én art, denne ble regnet som utdødd i Norge, men ble gjenoppdaget i 2006. Arten er listet som sårbar (VU) på den norske rødlisten fra 2006.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Lynggaupeedderkopp Oxyopes ramosus er eneste art i Norge. Her en ung hann.
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 10. april 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]