Deinopidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deinopidae
Deinopis subrufa
Nomenklatur
Deinopidae
C.L. Koch, 1850
Hører til
Entelegynae, Neocribellata, Araneomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: 57
Utbredelse: vidt utbredt, men mangler i Europa
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Deinopidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. Disse edderkoppene utmerker seg særlig ved sin spesielle byttefangst-strategi: de spinner en "håv" eller kastenett som de spenner ut mellom forbeina og bruker til å fange bytte.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store, svært langstrakte og langbeinte edderkopper. De har åtte øyne, men de to fremre er så mye større enn de andre at det lett synes som om de har bare to. Ansiktet er ganske flatt. Kroppen er ganske tynn, noen ganger pinnesmal.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Deinopis sp. med nett

Deinopidae er nattaktive jegere med en unik jaktatferd. Med de to store, midtre øynene ser de godt om natten. De spinner et lite nett av såkalt cribellat silke, som er svært fintrådet og krusete. På grunn av dette kan nettet strekkes til 2-3 ganger den bredden det har nor det er slakt. Fangstnettet festes ikke til vegetasjonen, men spennes ut mellom de to lange forbeina. Edderkoppen henger gjerne ned fra vegetasjonen slik at den kan nå ned til bakken med frambeina. Om et passende byttedyr passerer på bakken under, strekker den ut fangstnettet mellom frambeina og skyter disse frem slik at byttedyret vikler seg inn i nettet. Familien blir av og til kalt gladiatoredderkopper på grunn av likheten med antikkens nett-kastende gladiatorer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt i store deler av verden, men mangler i mesteparten av Nord-Amerika, i Europa og i Asia unntatt lengst i sør.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Familiens utbredelse
Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]