Antrodiaetidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antrodiaetidae
Antrodiaetus riversi, tunnelens åpning
Nomenklatur
Antrodiaetidae
Gertsch, 1940
Hører til
Mygalomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: 32
Habitat: på bakken
Utbredelse: USA, Japan
Inndelt i

Antrodiaetidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører den forholdsvis primitive gruppen Mygalomorphae. Disse edderkoppene finnes nesten bare i USA.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Antrodiaetidae tilhører gruppen mygalomorfe edderkopper, der chelicerene har klør som peker bakover. De er middelsstore til nokså store (5-25 mm), kraftige edderkopper med særlig kraftige bein. De er ikke påfallende hårete, virker ved første øyekast nesten nakne, og er brune på farge, gjerne noe blanke, beina gjerne litt rødlige. De åtte øynene sitter samlet i et rektangulært område foran på forkroppen, de fire bakerste øynene er gruppert i ett par på hver side, de fire fremste danner en tverrlinje med lik avstand mellom de fire. Chelicerene er store, klørne peker bakover og litt innover. Bakkroppen er gjerne forholdsvis liten bortsett fra eggfylte hunner. Den har en oval. mørk plate foran på ryggen. Bakerst er det to par spinnvorter, de ytre er lange og tre-leddete, de indre er kortere, en-leddete og litt kølleformede. Hannens palpeorganer (parringsorganer) er formet som en enkel sprøyte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som de fleste mygalomorfe edderkoppene sitter de gjerne stille inne i en silkekledt gang og venter på at byttedyr skal passere innen rekkevidde. Hos noen arter er inngangen til tunnelen litt opphøyet som et lite tårn. Åpningen blir lukket av en foldet dør eller en fall-lem av silke og planterester.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien er nesten utelukkende utbredt i USA, der de finnes både i den østlige og den vestlige, men ikke i de sentrale delene. I tillegg er det kjent to arter fra Japan.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]