Chelicere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Phidippus audax (hoppeedderkopper) De klart grønne munndelene midt foran på hodet er Chelicere.
Chelicere med giftkloen hos den Araneomorfe edderkoppen Cheiracanthium punctorium.
Mosskorpioner har lange Chelicere med en saksformet klo.

Chelicere eller «gripetengene» (Chelicerae), er et par ekstremiteter (utvekster) på siden av munnåpningen hos edderkoppdyr, hesteskokrabber og havedderkopper. Hver av chelicerer har oftest én, noen ganger flere klør hver, de er spisse og ofte med tagger eller tenner. De blir brukt til å holde eller gripe maten. De finnes i stedet for mandiblene, eller overkjevene, slik som hos de fleste andre leddyr. Chelicere brukes ikke til å tygge eller knuse maten, på den måten som mandiblene ofte blir brukt.

Tre hovedtyper[rediger | rediger kilde]

Det er tre hovedtyper av Chelicere, lommekniv-typen, sakse-typen og den tre-leddede.

Lommekniv-typen[rediger | rediger kilde]

Hos edderkopper kan kloen sammenlignes med en lommekniv, der knivbladet kan foldes inn i håndtaket. Edderkoppene er systematisk inndelt etter hvordan denne kloen folder seg sammen. Hos Mygalomorfe edderkopper (Mygalomorphae), som er forholdsvis primitive edderkopper er giftklørne store og vendt slik at klørne vender bakover, ikke innover, de angriper ved å hugge eller spidde byttet, ikke ved å bite. Hos Araneomorfe edderkopper (Araneomorphae) som kan kalles «høyere edderkopper» eller noen ganger «ekte edderkopper», er giftklørne vendt innover mot hverandre, mot kroppsaksen. De biter byttet og kan holde det fast.

Et særtrekk ved edderkoppene er at chelicerene, er hul og inneholder (eller er koblet til) gift kjertlene, som brukes til å injisere gift inn i byttet, for å lamme det. Det finnes noen meget få edderkopparter som mangler giftkjertler, men dette er en sekundær egenskap. Chelicere brukes også til å sprøyte fordøyelsesveske inn i byttet, for at det skal løse seg opp. Dette gjelder dyr, som edderkopper, som er avhengig av flytende føde.

Sakse-typen[rediger | rediger kilde]

En slags saks-formet Chelicere finnes hos mosskorpioner og Solifugae, de består av to segmenter fungerer «noe likt» en saks.

Den tre-leddede[rediger | rediger kilde]

Den mest primitive av Chelicere-typen er tre-leddet og forekommer hos edderkoppdyrene i gruppene skorpioner og vevkjerringer. De finnes også hos Chelicerata, i gruppene Xiphosura og Eurypterida.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Foelix, Rainer F. 1996. Biology of Spiders (2nd edition). Oxford University Press. ISBN 0-19-509594-4 (engelsk)
  • Weygoldt, Peter. 2004. Chelicerata, Spinnentiere. In: Westheide, Rieger (Hrsg.): Spezielle Zoologie. Teil 1. Einzeller und Wirbellose Tiere. Gustav Fischer, Stuttgart / Jena 1997, 2004, ISBN 3-8274-1482-2 (tysk)