Hopp til innhold

Traktedderkopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Traktedderkopper
Nomenklatur
Agelenidae
C.L. Koch, 1837
Populærnavn
traktedderkopper
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
Økologi
Antall arter: ca. 500,
147 i Europa,
4 i Norge[1]
Habitat: ofte i hus
Utbredelse: Alle verdensdeler
Inndelt i
  • Se systematisk inndeling

Traktedderkopper (Agelenidae) er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae. De spinner et traktformet nett, av dette kommer det norske navnet. De best kjente artene i denne familien er de store og langbeinte husedderkoppene i slekten Tegenaria.

Voksen hunn av stor husedderkopp Tegenaria atrica. Bildet viser lange.lyse bein uten mørkere ringer, og sansehår som blir tettere mot føttene.
Hunn av husedderkopp Tegenaria domestica har også siksakmønster på bakkroppen, men svake mørkere ringer på beina.
Undersiden. Familien har svært lange spinnvorter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (5–20 mm), ofte svært langbeinte edderkopper, gjerne gråaktige på farge. De kan vanligvis kjennes ganske lett på at de bakerste spinnvortene er lange og to-leddete, og stikker tydelig ut bak bakkroppen. Det ytterste leddet på beina (tarsus) har en serie av fine sansehår (trichobothrier) som blir gradvis lengre innenfra utover.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Edderkoppene lager et uryddig spinn som er dratt ut i en trakt i det ene hjørnet. Edderkoppen sitter inne i denne trakten og venter på at et bytte skal gå i nettet. De best kjente medlemmene i denne familien er de store, langbeinte husedderkoppene i slekten Tegenaria, som gjerne finnes i kjellere. Disse edderkoppene vandrer omkring om natten (særlig hannene) og ender ofte opp fanget i vaskeservanter eller badekar som de har vanskelig for å komme seg opp av. Til tross for at de er store og imponerende, er de europeiske Tegenaria-artene regnet som helt harmløse for mennesker. En europeisk art som er innført til det vestlige Nord-Amerika blir påstått å ha et ganske giftig bitt, men dette er ganske usikkert.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over hele Jorda bortsett fra polarstrøkene.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

En del slekter som tidligere ble ført til denne familien, er overført til andre familier, blant andre Amaurobiidae, Dictynidae og Hahniidae.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 9. februar 2011)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]