Hopp til innhold

Dipluridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dipluridae
Linothele fallax
Nomenklatur
Dipluridae
Simon, 1889
Hører til
Mygalomorphae, edderkopper, edderkoppdyr, leddyr
Økologi
Antall arter: ca. 175
Habitat: på bakken eller på barken av trær
Utbredelse: tropiske områder
Inndelt i

Dipluridae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører den forholdsvis primitive gruppen Mygalomorphae. Denne familien mangler i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små til middelsstore (3-15 mm) edderkopper, blant de minste av de mygalomorfe edderkoppene. De er forholdsvis slankbygde med lange bein og kan være ganske fargerike. De kan kjennes på at den fremre delen av forkroppen ikke er hevet over den bakre delen, at hannen mangler et rasplignende organ på chelicerene som de fleste andre mygalomorfer har, og at det ytterste paret av spinnvorter er svært lange. Disse er tre-leddete og gjerne nesten så lange som resten av bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Dipluridae lever gjerne i silkekledte ganger i jorda, i barksprekker på trær, under stokker og mellom løvstrø. Noen steder kan de være svært tallrike i veiskjæringer eller lignende. De bygger gjerne litt rotete, traktformede nett.

Giftige arter[rediger | rediger kilde]

Noen svært giftige arter, deriblant den fryktede, australske Atrax robustus, ble tidligere regnet til Dipluridae, men er nå overført til familien Hexathelidae. Ingen av de artene som nå blir plassert i denne familien, er regnet som farlige, men de større artene bør nok behandles med respekt.


Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Dette er en tropisk familie som er utbredt nesten over hele verden i tropene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

En del arter som tidligere ble regnet til denne familien, er nå overført til Hexathelidae.

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]