Hopp til innhold

Danseedderkopper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Oonopidae»)
Danseedderkopper
Tapinesthis inermis (hunn)
Nomenklatur
Oonopidae
Simon, 1890
Populærnavn
danseedderkopper
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
Økologi
Antall arter: ca. 500,
30 i Europa,
én i Norge[1]
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Danseedderkopper, Oonopidae, er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Haplogynae i gruppen Araneomorphae. De er en ganske artsrik familie, men blir sjelden lagt merke til da de er svært små. Det er beskrevet nær 500 arter, men det er estimert at det finnes kanskje fem ganger så mange.

Bittesmå (1–3 mm), lyse edderkopper, gjerne rødlige på farge. De har vanligvis seks øyne som er forholdsvis store og opptar mesteparten av den fremre delen av forkroppen. Det finnes også arter med fire, to eller ingen øyne. Forkroppen er oval, tilsmalnet framover, noen ganger utvidet mot sidene. Bakkroppen er avlangt oval, og kan ha harde rygg- og bukplater (underfamilien Gamasomorphinae). Hannens palpeorganer er vanligvis formet som en enkel sprøyte, men kan også ha en mer komplisert oppbygning.

Disse edderkoppene er nattaktive jegere som ikke spinner fangstnett. De tilbringer dagen i en løst vevd celle av silke, der legger hunnene også sine egg, bare to om gangen. Edderkoppene har en karakteristisk måte å bevege seg på, med prøvende, langsomme bevegelser avbrutt av svært raske spurter. Noen arter lever i termitt-tuer, andre kan lever som parasitter i nettene til større edderkopper. For enkelte arter er hanner ukjente, og man antar at de kan være parthenogentiske.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Familien er svært artsfattig i Skandinavia, men er ellers vidt utbredt. Den har påfallende mange arter på Seychellene. Fra Australia er det foreløpig bare beskrevet åtte arter, men det er estimert at museumssamlingene inneholder 250-300 arter fra dette kontinentet alene.

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Mine edderkopper - Norsk artsliste (besøkt 10. april 2011)

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata