Julebord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Julbord»)
Julebord ombord på den svenske dampbåten «Gustavsberg VII» i 1990

Julebord er en tradisjonell skandinavisk fest, et selskap eller restaurantbesøk i tida før jul i desember og tildels november der det blir servert tradisjonell julemat og ofte alkoholholdige drikkevarer, ofte i form av en buffet. Julebord arrangeres av etater, firmaer, organisasjoner og andre for de ansatte eller medlemmene, eller i private arrangementer innenfor en sosial omkrets, f.eks. mellom venner. Opprinnelig var julebord noe som hørte selve julen til, det vil si perioden fra juledag og utover.

Mange julebord er preget av store mengder mat og drikke, både tradisjonelle og nye, varme og kalde retter. Det er ofte også livlig festing og selskapet kan være et viktig sosialt møtepunkt for arbeidskolleger. Julebordene er en populær tradisjon som skaper høysesong for restaurantbransjen, drosjenæringen og fergerederiene Fjord Line, Stena Line, DFDS og Color Line i disse månedene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skikken med julebord oppstod i middelalderen, da det var vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg.

Før var det også vanlig å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen.

Ulike lands tradisjoner[rediger | rediger kilde]

Danmark[rediger | rediger kilde]

Dansk julefrokost med kalde og lune retter

I Danmark kalles julebord for julefrokost – merk at «frokost» på dansk betyr lunsj. Her serveres også typisk kalde smørrebrød som en hovedingrediens supplert av lune retter. Øl og snaps drikkes gjerne til.

Norge[rediger | rediger kilde]

En tallerken med typisk julemat som lutefisk, fra en restaurant i Oslo

Tradisjonelle juleretter i Norge er risengrynsgrøt, ribbe, pinnekjøtt, julepølse, medisterkaker, lutefisk, juletorsk men også nyere retter som kalkun og annet. Desserter kan være molter, trollkrem, riskrem, hermetiske fersken og annet.

Sverige og Finland[rediger | rediger kilde]

Det svenske julbord betegner et smörgåsbord med tradisjonell svensk julemat som særlig blir servert i Sverige og Finland ved juletider.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]