Restaurant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En restaurant i New York

Restaurant er avledet av det latinske verbet «restauro» som betyr «å reparere». En restauratørs jobb var å stille sulten.

Restaurant brukes ofte om større og finere spisesteder med et bredt utvalg av varme og kalde matretter og drikkevarer hvor gjestene betjenes av kelnere/servitører. En kafé har gjerne enklere meny enn det som finnes på en restaurant, men ordet kan også betegne mindre restauranter. Kafeteria er en betegnelse for en kafé med selvbetjening.

Mange restauranter har et tema basert på maten de serverer. Dette kan være fra et land som f.eks. fransk, italiensk, thailandsk eller indisk, eller innen en matgruppe som f.eks. fisk eller vegetar.

Gode restauranter kan få anerkjennelse gjennom Michelinguiden, hvor etablissementet kan få tildelt opp til tre stjerner etter at Michelins inspektører har vært på uanmeldte inspeksjoner. I Norge er det fire restauranter som har fått stjerner.[1]

Restauranten Sobrino de Botín i Madrid åpnet i 1725, og er ifølge Guinness Rekordbok verdens eldste eksisterende restaurant.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ingen nye Michelin-stjerner til Norge». NRK. 26. februar 2015. Besøkt 5. desember 2015. 
  2. ^ «Oldest restaurant». Guinness World Records. Besøkt 5. desember 2015.