Kalkuner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kalkun)
Hopp til: navigasjon, søk
For film-flopper, se Kalkun (film).
Kalkuner
kalkuner
kalkuner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Meleagris
Linnaeus, 1758
Meleagridinae,
Meleagrididae \
Norsk(e) navn: kalkuner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Fugler
Orden: Hønsefugler
Familie: Fasaner
Antall arter: 2
Habitat: åpen skog
Utbredelse: Amerika
Arter:

Kalkuner (Meleagris) er en slekt med hønsefugler som hører til gruppen med fasaner og består av to arter.

Hunnen er mindre enn hannen, og alltid mye mindre fargerik. Med et vingespenn på 1,5 – 2 meter, er kalkunene de største fuglene i sitt habitat, og blir sjelden forvekslet med andre arter.

De to artene er den kalkun (Meleagris gallapavo) som lever i Nord-Amerika og den mellomamerikanske kalkunen flekkalkun (Meleagris ocellata). Sistnevnte finnes kun på Yucatán-halvøya, i Mexico og i Petén-regionen i Guatemala.

Kalkuner er et populært jaktbytte, spesielt i Nord-Amerika. I motsetning til sine tamme motstykker, er villkalkuner observante og dyktige flygere.

Det var kalkunhold i Christiania allerede i 1648. Da solgte Birgitte Olsdatter i Pipervika tre kalkunske hanner til Hannibal Sehested i forbindelse med hyllingen av Frederik 3.[1]

Bronsekalkun er den tamkalkunen som har eksistert lengst i Norge. Den fantes her i landet allerede på 1700-tallet, og det fantes offentlige avlsstasjoner for bronsekalkun fra 1920 og til utpå 1960-tallet. I motsetning til andre kommersielle raser er bronsekalkunen fremdeles i stand til å formere seg naturlig, og kalkunhøna kan legge opptil 70 egg per år.

I dag er bronsekalkunen lite utbredt i Norge, og de fleste individene stammer fra samme oppdretter. Det har blitt satt igang et registreringsarbeid i 2001 med tanke på et eventuelt bevaringstiltak.

Bronsekalkunhane

Mat[rediger | rediger kilde]

Kalkun brukes helstekt eller stekt i mindre stykker som mat, både som pålegg og som middag. Som middag er den i Norge spesielt knyttet til jul og nyttår.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Riksarkivet, Riksarkivaren skriftserie 23, Dokumentene forteller, side 16.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.