Hopp til innhold

Norske konsertarrangører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Norsk Rockforbund»)
Norske Kulturarrangører
Org.nummer958 721 226
Stiftet5. september 1982
LandNorge
Nettstedwww.konsertarrangor.no

Norske Kulturarrangører (NKA, tidligere kjent som Norske Konsertarrangører) er er norsk interesseorganisasjon som ble stiftet i 1982 som Norsk Rockforbund.

Organisasjonens visjon er «For et bærekraftig arrangørfelt».[1] NKA skal arbeide for å gi medlemsorganisasjonene et tilbud som gjør dem i stand til å utvikle seg og være dyktige arrangører over tid, samt bidra til å øke profesjonaliteten i arrangørleddet.

Organisasjonen endret navn fra Norske Konsertarrangører på sitt landsmøte i Oslo 22. mai 2022.[2] Per 2021 hadde organisasjonen 466 medlemmer.[3] Medlemmene er festivaler, rockeklubber, spillesteder, studentsamfunn og rockeverksteder.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Norske Kulturarrangører har tre kjerneområder:

 1. Interessepolitikk
 2. Kompetansehevende tiltak og arrangørutvikling
 3. Medlemsservice

Dette omfatter arbeid med rammebetingelser for sine medlemmer, samt å samle inn og spre kunnskap om konsertdrift. Norske Kulturarrangører hjelper også konsertarrangører med juridiske tjenester, informasjonstiltak, støtteordninger, utvekslingsordninger, medlemstilbud, råd og hjelp.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

Norske Kulturarrangører ble opprinnelig etablert som Norsk Rockforbund (NRF) på Blitz 5.–6. september 1982 på initiativ fra Don Buchanan etter at det hadde vært avholdt et høringsmøte på Røros året før.

Norsk Rockforbund (NRF) ble i utgangspunktet opprettet som en organisasjon av og for frivillige rockarrangører. Organisasjonens arbeidsområder utviklet seg imidlertid raskt til å omfatte det meste som hadde med rock å gjøre, inklusive utøverinteresser, kassettkopiering, opplæring og arrangørinteresser. NRF var også ansvarlig for utgivelsen av Rock Furore.

NRF gikk gradvis fra å være en sjangerorganisasjon (som hadde både musikere og frivillige arrangører som medlem) til å bli en organisasjon for frivillige konsertarrangører og festivaler. I løpet av siste halvdel av 90-tallet ble flere av aktivitetsområdene som ikke var direkte relevante for konsertarrangører avviklet, og virksomheten spisset mot mot konsertarrangørenes behov.

Fra 2000-tallet av har NRF jobbet for å bedre rammebetingelsene til landets konsertarrangører, og medlemsmassen består av konsertarrangører, spillesteder, festivaler, av frivillige og kommersielle aktører innen sjangre som blues, rock, elektronika, metal, country og pop.

I 2014 endret Norsk Rockforbund navn til Norske Konsertarrangører, og i 2022 ble navnet igjen endret, til Norske Kulturarrangører. Gjennom en plattform bygget på arrangørfaglig kompetanse skal NKA bidra til en mer hensiktsmessig organisering i kulturfeltet og være en endringsaktør med fokus på bærekraft. Målet er at et samlet arrangørfelt skal styrkes som bransje og samfunnsaktør.[5]

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

Norske Kulturarrangører har utgitt flere publikasjoner:

 • Rock Furore – En norsk musikkavis (1988 til 1994)
 • Feite Forestillinger – Lærebok for konsertarrangører
 • Sikkerhetshåndboka
 • Miljøhåndboken
 • There's Gonna be some Rocking! – Lærebok for håndtering av frivillige
 • Kunsten å være seg selv – En identitetshåndbok for konsertarrangører
 • Teenage Kicks – Konsertgjennomføring for de under 18 år

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Strategiplan for Norske Kulturarrangører 2022-2027». Besøkt 4. oktober 2023. 
 2. ^ «NKA 40 år: Norske Konsertarrangører blir til Norske Kulturarrangører». Besøkt 4. oktober 2023. 
 3. ^ «Årsmelding 2021» (PDF). Besøkt 4. oktober 2023. 
 4. ^ «Om oss». Besøkt 4. oktober 2023. 
 5. ^ «Historisk landsmøte: NKA blir NKA». Besøkt 4. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]