Jordens atmosfære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jordatmosfæren)
Hopp til: navigasjon, søk
Lagene i atmosfæren.
Denne artikkelen omhandler jordens atmosfære. For atmosfære generelt se Atmosfære

Jordens atmosfære er et lag av gasser som omgir planeten og som holdes på plass av gravitasjonskreftene. Den består av nitrogen (78,1 %) og oksygen (20,9 %), med mindre mengder argon (0,9 %), karbondioksid (0,038 %, økende), vanndamp, og andre gasser. Atmosfæren beskytter livet på jorden ved å absorbere den ultrafiolette strålingen, kosmisk stråling, og utjevner temperaturforskjellen mellom dag og natt. Atmosfæren på sin side blir beskyttet av magnetosfæren. Omtrent 100 km over havoverflaten går Kármánlinjen, en tenkt flate som skiller mellom jordas atmosfære og det ytre rom.

Temperatur og inndeling[rediger | rediger kilde]

Temperaturen i atmosfæren rundt jorden varierer med høyden; den matematiske sammenhengen mellom temperatur og høyde varierer ulikt i de ulike lagene av atmosfæren:

  • Troposfæren — 0–7/17 km; temperaturen avtar med høyden.
  • Stratosfæren — 7/17 km–50 km; temperaturen øker med høyden.
  • Mesosfæren — 50–80/85 km; temperaturen avtar med høyden.
  • Termosfæren — 80/85–690 km; temperaturen øker med høyden.
  • Eksosfæren — 690–800 km; temperaturen avtar med høyden.

(Mesosfæren og termosfæren opp til ca. 500 km, sammenfattes ofte til ionosfæren.)

Trykk[rediger | rediger kilde]

Atmosfærens trykk er et direkte resultat av vekten av luften over oss. Det vil si at det atmosfæriske trykket varierer med posisjon og tid, fordi mengden (og vekten) av luften over jorden også gjør det. Atmosfærisk trykk faller med ca. 50 % i en høyde på 5 km (det vil si at omtrent 50 % av atmosfærens masse er plassert i de nederste 5 km). Gjennomsnittlig atmosfærisk trykk ved havsnivå er omtrent 1013 hPa.

Tetthet og masse[rediger | rediger kilde]

Tettheten til luften ved havnivå er omtrent 1,2 kg/m³. Naturlige variasjoner i lufttrykket i enhver høyde påvirker været. Denne variasjonen er relativt liten på jorden, men mye mer dominerende i den ytre atmosfæren og i verdensrommet på grunn av variabel stråling fra solen.

Tettheten i atmosfæren avtar med økende høyde. Denne variasjonen kan tilnærmet modelleres ut fra tilstandsligningen. Mer avanserte modeller brukes av meteorologer til værvarsling.

Atmosfærens totale masse er omkring 5,1 · 1018 kg, en svært liten del av jordens totale masse.