Passasjerfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Airbus A380, verdens største passasjerfly.

Passasjerfly er fly som har til formål å frakte passasjerer. De største passasjerflyene er jetfly mens de minste passasjerflyene ofte kan være propellfly. Den offisielle definisjon på passasjerfly kan variere fra land til land, men en vanlig definisjon er et fly med plass til minst 20 passasjerer og/eller med en tomvekt på mer enn 22 680 kg (50 000 pund), med to eller flere motorer.

Mange passasjerfly kan raskt konverteres til lastefly ved å ta ut setene. På denne måten kan man for eksempel frakte flypassasjerer om dagen og gods om natten.

De største produsentene av passasjerfly er Boeing, Airbus, Bombardier Aerospace og Embraer. Pr. januar 2005 er verdens største passasjerfly Airbus A380, som ble lansert 18. januar 2005. Flyet har plass til 555–840 passasjerer, alt etter hvordan det konfigureres, og er også overlegen flyene fra de andre produsentene på flere andre områder.

Den årlige produksjon av passasjerfly på verdensbasis er ikke kjent. De to store produsentene, Boeing og Airbus, produserer hver 35–40 store passasjerfly hver måned. Daglig gjennomføres ca. 49 500 flyvninger med passasjerfly. Gjennomsnittlig levealder for et fly varierer, men kan sies å være 20–25 år, og omtrent 200 passasjerfly blir årlig tatt ut av trafikk. Det er etablert en virksomhet hos Airbus, Pamela-prosjektet, som skal ivareta forsvarlig opphugning og gjenbruk av komponenter fra eldre fly.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tidsskriftet Airliner World