Perlemorskyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Perlemorsky

Perlemorskyer eller polarstratosfæriske skyer er skyer som blir dannet om vinteren i stratosfæren i høyder på 15000 til 30000 m, og ligger dermed dobbelt så høyt som cirrusskyer i troposfæren.

Danning[rediger | rediger kilde]

Stratosfæren er svært tørr, og skyer, som er svært vanlig i troposfæren, oppstår sjelden. I den ekstremt kalde polarvinteren kan det dannes forskjellige stratosfæriske skyer som blir klassifisert ut fra den fysiske tilstanden eller kjemiske sammensetningen.

Perlemorskyer blir dannet i svært lave temperaturer, under -78°C. Temperaturen kan bli så lav i den lavere stratosfæren om vinteren. I Antarktis kan temperaturer under -88°C ofte danne perlemorskyer type II. Slike lave temperaturer er ikke så vanlig i Arktis. På den nordlige halvkule kan kraftig vind over fjell skape fjellbølger som forplanter seg oppover i atmosfæren. Der luften stiger mot bølgetoppene blir luften ekstra avkjølt, og den svært tørre luften kan kondensere til skyer som linseskyer, Altocumulus lenticularis.

Perlemorsky sett vestover fra Oslofjordområdet. Foto:Kjetil Lenes
Perlemorsky sett over Asker.
Foto:Mathias Midbøe
Perlemorskyer, Elverum.

Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan sola skinne på dem fra under horisonten. Solstrålene blir brutt i iskrystallene på samme måte som når lys går gjennom et prisme, og et flott fargespekter oppstår. Man kan best se perlemorskyer når sola er like under horisonten.

Forskjellige perlemorskyer[rediger | rediger kilde]

Perlemorskyer er klassifisert i tre typer (Ia, Ib og II) etter den kjemiske sammensetningen av skyene.

  • Type I inneholder salpetersyre og vann.
  • Type Ia består av krystaller som er dannet av salpetersyre og vann.
  • Type Ib har skydråper som i tillegg inneholder svovelsyre.
  • Type II består bare av is.

Se også[rediger | rediger kilde]