Hopp til innhold

Fosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fosen
LandNorges flagg Norge
Kart
Fosen
63°43′00″N 10°15′00″Ø

Kart over Fosenhalvøya.

Fosen (IPA: [fuːsn̩]) er en region i Trøndelag. Begrepet Fosen har gjennom tidene og til forskjellige formål omfattet ulike kommuner, men brukes i dag mest om Fosenhalvøya.[1]

Distriktet har et samlet areal på 3 270 kvadratkilometer og 25 605 innbyggere (1. januar 2023), dersom man tar utgangspunkt i de fire kommunene Indre Fosen, Ørland, Åfjord og Osen som deltar i Fosenregionen interkommunalt politisk råd. Brekstad er den eneste byen på Fosen, og ligger i Ørland kommune. Fosen er også kjent for sin boreale regnskog, som domineres av fuktig kystgranskog og et betydelig mangfold av lavarter.

Etymologi

[rediger | rediger kilde]
Naturhavna Vågen på Storfosna. Man antar at ordet Fosen kommer av det gammeltnorske folskn (skjulested), som viser til at Vågen var et sted hvor skip kunne ligge i le for vær og fiender. Denne naturhavna er således trolig opphav til navnet Fosen.

Navnet Fosen antas å stamme fra norrønt Fólgsn («gjømmested»), som i tur kommer av verbet fela («gjømme»). Trolig viste navnet opphavlig til øya Storfosna som ligger i Ørland kommune, nærmere bestemt den lune naturhavna Vågen. Storfosna var administrasjonssenter og gav navn til hele lenet da det omkring 1500 ble skilt ut fra det gamle fylket Nordmøre.[2] Området Fosen bestod opphavlig av kystbygder på begge sider av Trondheimsfjorden, fra Osen i nord til Hemne i sør, og øyene Hitra og Frøya, men brukes nå også som betegnelse på Fosenhalvøya, inkludert bygder som ikke hørte inn under det historiske Fosen-området (de som lå i gamle Nord-Trøndelag fylke), men ekskludert Sør-Fosen – bygdene sør for fjorden.[1]

Innbyggernavnet er fosning. Stedspreposisjonen er tradisjonelt i, men en kan også høre på Fosen, som da viser til hele halvøya (uten Sør-Fosen).

Naturgeografi

[rediger | rediger kilde]

Fosenhalvøya er ei halvøy som ligger på kysten av Trøndelag, nord for Trondheimsfjorden, og danner en naturlig avgrenset enhet med Frohavet i vest, Trondheimsfjorden i syd og øst, Løgnin og Namdalseid i nordøst og Namsfjorden i nord. Flatanger, som administrativt er en del av Namdalen, ligger også på Fosenhalvøya,[3] men har i likhet med Verran, Mosvik og Leksvik ikke vært en del av de administrativene inndelingene av Fosen som fogderi og prosti.

Høyeste punkt på Fosenhalvøya er Finnvollheia (sørsamisk: Raassje) (675 moh). Toppunktet markerer grensen mellom kommunene Åfjord og Namsos (Namdalseid).

Administrative inndelinger

[rediger | rediger kilde]

Fosenregionen interkommunalt politisk råd er et samarbeidsorgan mellom kommunene på Fosenhalvøya: Indre Fosen, Ørland, Åfjord og Osen. Tidligere deltok også Verran og Mosvik i samarbeidet. Rådets sekretariat ligger i Åfjord. Styret i Fosen Regionråd består av ordførerne i medlemskommunene.

Nr Kart Navn Adm.senter Folketall[4] Flatemål
km²
Målform
5054
Indre Fosen kommune
 Indre Fosen Årnset 10 023 1 095,97 [5] Nøytral
5057
Ørland kommune
Ørland kommune
 Ørland Bjugn 10 522 457,13 Bokmål
5058
Åfjord kommune
Åfjord kommune
 Åfjord Årnes 4 339 1 329,42 Nøytral
5020
Osen kommune
Osen kommune
 Osen Steinsdalen 898 387,17 Nøytral

Fosen tingrett (1591–2021) under Frostating lagmannsrett dekket før den ble nedlagt kommunene Hitra, Frøya, Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen, alle i Sør-Trøndelag. Tingretten hadde sete på Brekstad i Ørland.

Fosen prosti i Nidaros bispedømme omfatter prestegjeldene på Fosenhalvøya: Stadsbygd, Ørland, Bjugn, Åfjord og Bjørnør og Leksvik. Stadsbygd prestegjeld tilsvarer tidligere Rissa kommune, Bjørnør prestegjeld svarer til Roan og Osen kommuner. Ellers svarer prestegjeldene til kommunene med samme navn. Prosten har sete i Stadsbygd.

Fosen fogderi (fogderiene ble avskaffet i 1894), med sete på Brekstad i Ørland, omfattet herredene Bjørnør, Åfjord, Bjugn, Ørland, Frøya, Hitra, Fillan, Hemne, Rissa og Stadsbygd.

Tettsteder

[rediger | rediger kilde]

Tettsteder i kystkommunene i det tidligere Sør-Trøndelag (tidligere Fosen fogderi), rangert etter innbyggertall 1. januar 2016 (kommune i parentes):[6]

Annen bruk av navnet Fosen

[rediger | rediger kilde]
 • Fosen historielag dekker samme område som fogderiet, og utgir Årbok for Fosen.
 • Fosen videregående skole ligger i Botngård i Bjugn. Den var regionens første gymnas. Skolens primærområde er i dag Bjugn og Ørland.
 • Fosen Trafikklag drev buss- og båtruter på Fosen med omegn. Den sjøverts virksomheten er videreført i FosenNamsos Sjø.
 • Fosen folkehøgskole ligger i Rissa.
 • Nord-Fosen er et upresist begrep som har hatt ulik betydning gjennom tidene. Tidligere brukt om Fosenhalvøya, i motsetning til fogderiets kommuner sør for Trondheimsfjorden. I dag brukes begrepet i ulike sammenhenger om kommunene Åfjord, Roan og Osen, for eksempel Nord-Fosen kulturskole som drives av de tre kommunene i samarbeid.
 • Begrepet Sør-Fosen brukes lite, men der det brukes omfatter det alle eller noen av de fem kommunene sør for Trondheimsfjorden: Agdenes, Snillfjord, Hemne, Hitra og Frøya.

Hovedveier på Fosenhalvøya

[rediger | rediger kilde]
 • 710 (Råbygda i Orkdal - Agdenes) - Brekstad i Ørland - Botngård i Bjugn - Krinsvatnet i Rissa
 • 715 (Ilsvika i Trondheim) - ferge Flakk–Rørvik - Vanvikan i Leksvik - Olsøy - Rødsjø - Krinsvatnet i Rissa - Årnes i Åfjord - Roan - Osen - Fossli i Namdalseid
 • 717 Rørvik - Sund i Rissa
 • 718 Leira - Sund - Rødsjø i Rissa
 • 720 Keiserås i Leksvik - Leira - Olsøy i Rissa - Steinkjer- Strømnestangen i Malm
 • 721 Botngård - Jøssund i Bjugn
 • 723 Årnes - Stokkøya i Åfjord
 • 755 Vanvikan i Leksvik - Skarnsundet i Mosvik - (Røra i Inderøy)
 • 766 Sjøåsen i Namdalseid - Flatanger

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ a b http://fosen-historielag.no/hva-er-egentlig-fosen/
 2. ^ http://norskstadnamnleksikon.no/?deeplink=c7bf4aeef6d748ab8c380e474921ac87
 3. ^ Julian Hylland (1962). Flatangerboka. Flatanger kommune. s. 12. 
 4. ^ Statistisk sentralbyrå (1. januar 2024). «07459: Befolkning, etter region, statistikkvariabel og år». 
 5. ^ «Arealbruk i kommunene». SSB. Besøkt 28. februar 2023. 
 6. ^ «Nær 1 000 tettsteder i Norge». ssb.no. Besøkt 23. oktober 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]