Fosen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Fosenhalvøya.

Fosen (IPA: [fuːsn̩]) er en region i Trøndelag. Begrepet Fosen har gjennom tidene og til forskjellige formål omfattet ulike kommuner, men brukes i dag mest om Fosenhalvøya.[1]

Distriktet har et samlet areal på 3 446 kvadratkilometer og 24 491 innbyggere (1. januar 2012 SSB), dersom man tar utgangspunkt i de sju kommunene som utgjør Fosen næringsregion og deltar i Fosen regionråd. Brekstad er den eneste byen på Fosen, og ligger i Ørland kommune. Fosen er også kjent for sin boreale regnskog, som domineres av fuktig kystgranskog og et betydelig mangfold av lavarter.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Naturhavna VågenStorfosna. Man antar at ordet Fosen kommer av det gammeltnorske folskn (skjulested), som viser til at Vågen var et sted hvor skip kunne ligge i le for vær og fiender. Denne naturhavna er således trolig opphav til navnet Fosen.

Navnet Fosen antas å stamme fra norrønt Fólgsn («gjømmested»), som i tur kommer av verbet fela («gjømme»). Trolig viste navnet opphavlig til Storfosna på Ørlandet, nærmere bestemt den lune naturhavna Vågen. Storfosna var administrasjonssenter og gav navn til hele lenet da det omkring 1500 ble skilt ut fra det gamle fylket Nordmøre.[2] Området Fosen bestod opphavlig av kystbygder på begge sider av Trondheimsfjorden, fra Osen i nord til Hemne i sør, og øyene Hitra og Frøya, men brukes nå også som betegnelse på Fosenhalvøya, inkludert bygder som ikke hørte inn under det historiske Fosen-området (de som lå i gamle Nord-Trøndelag fylke), men ekskludert Sør-Fosen – bygdene sør for fjorden.[1]

Innbyggernavnet er fosning. Stedspreposisjonen er tradisjonelt i, men en kan også høre på Fosen, som da viser til hele halvøya (uten Sør-Fosen).

Naturgeografisk[rediger | rediger kilde]

Fosenhalvøya er ei halvøy som ligger på kysten av Trøndelag, nord for Trondheimsfjorden, og danner en naturlig avgrenset enhet med Frohavet i vest, Trondheimsfjorden i syd og øst, Løgnin og Namdalseid i nordøst og Namsfjorden i nord. Flatanger, som administrativt er en del av Namdalen, ligger også på Fosenhalvøya,[3] men har i likhet med Verran, Mosvik og Leksvik ikke vært en del av de administrativene inndelingene av Fosen som fogderi og prosti.

Høyeste punkt er på Fosenhalvøya er Finnvollheia (sørsamisk: Raassje) (675 moh). Toppunktet markerer grensen mellom kommunene Åfjord og Namsos (Namdalseid).

Administrative inndelinger[rediger | rediger kilde]

Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Fosenregionen interkommunalt politisk råd er et samarbeidsorgan mellom kommunene på Fosenhalvøya: Indre Fosen, Ørland, Åfjord og Osen. Tidligere deltok også Verran og Mosvik i samarbeidet. Rådets sekretariat ligger i Åfjord. Styret i Fosen Regionråd består av ordførerne i medlemskommunene.

Nr Kart Navn Adm.senter Folketall[4] Flatemål
km²[5]
Målform Ordfører Parti
5054
Leksvik komm.svg Indre Fosen Årnset 9 948 1 045,77 Nøytral Steinar Saghaug Høyre
5057
Ørland kommune
Ørland komm.svg Ørland Bjugn 10 306 457,07 Bokmål Ogne Undertun Arbeiderpartiet
5058
Åfjord kommune
Roan komm.svg Åfjord Årnes 4 271 954,66 Nøytral Vibeke Stjern Arbeiderpartiet
5020
Osen kommune
Osen komm.svg Osen Steinsdalen 925 387,17 Nøytral John Einar Høvik Arbeiderpartiet

Fosen tingrett under Frostating lagmannsrett dekker kommunene Hitra, Frøya, Rissa, Ørland, Bjugn, Åfjord, Roan og Osen, alle i Sør-Trøndelag. Tingretten har sete på Brekstad i Ørland.

Fosen prosti i Nidaros bispedømme omfatter prestegjeldene på Fosenhalvøya: Stadsbygd, Ørland, Bjugn, Åfjord og Bjørnør og Leksvik. Stadsbygd prestegjeld tilsvarer tidligere Rissa kommune, Bjørnør prestegjeld svarer til Roan og Osen kommuner. Ellers svarer prestegjeldene til kommunene med samme navn. Prosten har sete i Stadsbygd.

Fosen fogderi (fogderiene ble avskaffet i 1894), med sete på Brekstad i Ørland, omfattet herredene Bjørnør, Åfjord, Bjugn, Ørland, Frøya, Hitra, Fillan, Hemne, Rissa og Stadsbygd.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Tettsteder i kystkommunene i det tidligere Sør-Trøndelag (tidligere Fosen fogderi), rangert etter innbyggertall 1. januar 2016 (kommune i parentes):[6]

Politikk[rediger | rediger kilde]

Stortingsvalg 2017[rediger | rediger kilde]

Valgresultat ved Stortingsvalget 2017 på Fosen (her definert som de 11 kommunene som inngikk i det tidligere Fosen fogderi):[7]

Parti Stemmetall %
Arbeiderpartiet 5 873 28,4
Høyre 4 245 20,6
Senterpartiet 4 069 19,7
Fremskrittspartiet 3 366 16,3
Sosialistisk Venstreparti 718 3,5
Kristelig Folkeparti 631 3,1
Venstre 403 2,0
Miljøpartiet De Grønne 376 1,8
Rødt 320 1,5
Andre partier 655 3,2
Blanke stemmer 147 -
Valgdeltagelse 20 803 74,1
Antall med stemmerett 28 078 -

Stortingsvalg 2013[rediger | rediger kilde]

Valgresultat ved Stortingsvalget 2013 på Fosen:[8]

Parti Stemmetall %
Arbeiderpartiet 6 617 32,3
Høyre 4 164 20,3
Fremskrittspartiet 3 666 17,9
Senterpartiet 2 559 12,5
Kristelig Folkeparti 1 061 5,2
Venstre 733 3,6
Sosialistisk Venstreparti 597 2,9
Andre partier 1 077 5,3
Blanke stemmer 86 -
Valgdeltagelse/Total 20 560 74,1
Antall med stemmerett 27 753 -

Annen bruk av navnet Fosen[rediger | rediger kilde]

 • Fosen historielag dekker samme område som fogderiet, og utgir Årbok for Fosen.
 • Fosen videregående skole ligger i Botngård i Bjugn. Den var regionens første gymnas. Skolens primærområde er i dag Bjugn og Ørland.
 • Fosen Trafikklag drev buss- og båtruter på Fosen med omegn. Den sjøverts virksomheten er videreført i FosenNamsos Sjø.
 • Fosen folkehøgskole ligger i Rissa.
 • Nord-Fosen er et upresist begrep som har hatt ulik betydning gjennom tidene. Tidligere brukt om Fosenhalvøya, i motsetning til fogderiets kommuner sør for Trondheimsfjorden. I dag brukes begrepet i ulike sammenhenger om kommunene Åfjord, Roan og Osen, for eksempel Nord-Fosen kulturskole som drives av de tre kommunene i samarbeid.
 • Begrepet Sør-Fosen brukes lite, men der det brukes omfatter det alle eller noen av de fem kommunene sør for Trondheimsfjorden: Agdenes, Snillfjord, Hemne, Hitra og Frøya.

Hovedveger på Fosenhalvøya[rediger | rediger kilde]

 • 710 (Råbygda i Orkdal - Agdenes) - Brekstad i Ørland - Botngård i Bjugn - Krinsvatnet i Rissa
 • 715 (Ilsvika i Trondheim) - ferge Flakk–Rørvik - Vanvikan i Leksvik - Olsøy - Rødsjø - Krinsvatnet i Rissa - Årnes i Åfjord - Roan - Osen - Fossli i Namdalseid
 • 717 Rørvik - Sund i Rissa
 • 718 Leira - Sund - Rødsjø i Rissa
 • 720 Keiserås i Leksvik - Leira - Olsøy i Rissa - Steinkjer- Strømnestangen i Malm
 • 721 Botngård - Jøssund i Bjugn
 • 723 Årnes - Stokkøya i Åfjord
 • 755 Vanvikan i Leksvik - Skarnsundet i Mosvik - (Røra i Inderøy)
 • 766 Sjøåsen i Namdalseid - Flatanger

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]