Orkladalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den brede Orkladalen sett fra Trondheimsfjorden, med byen Orkanger midt i bildet, og Thamshavn-anlegget til venstre.

Orkladalen (også enkelte steder skrevet Orkdalen) eller Orkladalføret er et dalføre i Trøndelag. Dalføret følger elva Orkla fra Orkelsjøen i Oppdal i syd til elvas utløp i Orkdalsfjorden ved Orkanger i nord, altså i Trondheimsfjorden. Dalføret går innom Tynset kommune i Innlandet fylke, deretter gjennom Rennebu og Orkland (Tidl. Meldal og Orkdal) kommuner i Trøndelag fylke.

Orkladalen er bred med buktende elveløp og svært fruktbar med gode jordbruksbygder. Det er best jord nederst i dalbunnen og på avsatte morenevoller og moer litt oppe i dalsidene, moene kalles lokalt for «jår».

Europaveien E6 krysser gjennom dalen i Rennebu, parallelt med Dovrebanen. Banen ble fullført her i 1921 og går nord til Trondheim. Lengre vest, i nedre del av Orkladalen går Thamshavnbanen – landets første elektriske jernbane – fra Løkken verk i Meldal og ned til Thamshavn i Orkdalsfjorden. Jernbanetrafikken ble avviklet på 1960- og 70-tallet.

Den amerikanske oppdagelsesreisende journalisten Bayard Taylor reiste inn i dalen fra Dovrefjell og Drivdalen i sør i 1857, og møtte «en uallminnelig pittoresk dal, som begynner helt inne ved fjellets fot og bukter seg nordover ... i dalbunnen med blomstrende marker på begge sider, og skogkledde dalsider som steg oppover til en bølgende og ujevn kontur mot himmelen.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bayard Taylor, En reise i Norge i 1857, New York/London 1857, Frifant Forlag 2009, side 42.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]