Innherred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For lokalavisen, se Innherred (avis).
Én mulig avgrensning av Innherred vist i rødt på kart over Nord-Trøndelag: de sju kommunene Frosta, Leksvik, Inderøy, Levanger, Verdal, Steinkjer og Verran.

Innherred (opprinnelig «de indre herredene») er et distrikt i Nord-Trøndelag fylke som omgir de indre delene av Trondheimsfjorden som tilhører Nord-Trøndelag.

Til Innherred regnes i noen sammenhenger de sju kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Verran, Frosta, Steinkjer og Snåsa.[1] Disse kommunene har til sammen 67 166 innbyggere (1. juli 2009) og 7 836 kvadratkilometer. Innherred grenser til Stjørdalen, Fosen og Namdalen.

I andre sammenhenger inkluderes Namdalseid, Leksvik og eventuelt Stjørdal og Meråker. Avgrensingen av distriktet er ikke entydig; Namdalseid samarbeider både mot Innherred og nordover til Namdalen.

Levanger og Verdal samarbeider i Innherred samkommune. Inderøy, Verran, Snåsa og Steinkjer samarbeider i regionrådet Inn-Trøndelagssamarbeidet, og Namdalseid i Midtre Namdal samkommune. Snåsa deltok inntil 2012 i Indre Namdal regionråd.

I i Den norske kirke er distriktet inndelt i Sør-Innherad prosti (Frosta, Levanger, Verdal) og Nord-Innherad prosti (Inderøy, Verran, Namdalseid, Steinkjer, Snåsa), begge i Nidaros bispedømme.

Rettslig er distriktet underlagt Inntrøndelag tingrett. Tidligere hørte Levanger og Verdal inn under Stjør- og Verdal tingrett, mens de resterende kommuner utgjorde domsmyndighetsområdet til Inderøy tingrett, begge underlagt Frostating lagdømme. I den tidligere inndeling i fogderier hørte Levanger og Verdal til Stjør- og Værdalen fogderi, mens de resterende kommunene utgjorde Inderøen fogderi.

Området kalles også for Inntrøndelag, og var i Frostatingsloven inndelt i de fire småfylkene Skeynafylki, Verdølafylki, Eynafylki og Sparbyggjafylki. Den tilsvarende enheten Uttrøndelag omfattet da de noe større småfylkene Stiordølafylki, Strindafylke, Gauldølafylke og Orkdølafylke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johan O. Jensen (1993). Trøndelag - sett fra luften. Oslo: Hjemmets bokforl. s. 5, 112, 122. ISBN 82-590-1263-4. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]