Innherred

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
For lokalavisen, se Innherred (avis).
Én mulig avgrensning av Innherred vist i rødt på kart over Nord-Trøndelag: de sju kommunene Frosta, Leksvik, Inderøy, Levanger, Verdal, Steinkjer og Verran.

Innherred (opprinnelig «de indre herredene») er et distrikt i Nord-Trøndelag fylke som omgir de indre delene av Trondheimsfjorden. Til Innherred regnes i noen sammenhenger de sju kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Verran, Namdalseid, Steinkjer og Snåsa med til sammen 67 166 innbyggere (1. juli 2009) og 7 836 kvadratkilometer. De tre byene i området er Levanger, Steinkjer og Verdal. Innherred grenser til Stjørdalen, Fosen, Namdalen og Jämtland (i Sverige). I andre sammenhenger utelates Namdalseid og Snåsa, mens Leksvik, Frosta og eventuelt Stjørdal og Meråker inkluderes.

Avgrensingen av distriktet er ikke entydig: Namdalseid og Snåsa samarbeider også nordover til Namdalen. Et spesielt forpliktende samarbeid er utviklet mellom kommunene Levanger og Verdal, som inngår i Innherred samkommune. Inderøy, Verran og Steinkjer samarbeider i regionrådet INVEST, Namdalseid i Midtre Namdal samkommune og Snåsa i Indre Namdal regionråd.

I kirkelig sammenheng er distriktet inndelt i Sør-Innherad prosti (Frosta, Levanger, Verdal) og Nord-Innherad prosti (Inderøy, Verran, Namdalseid, Steinkjer, Snåsa), begge underlagt Nidaros bispedømme i Den norske kirke. Judisielt er distriktet underlagt Inntrøndelag tingrett. Tidligere hørte Levanger og Verdal inn under Stjør- og Verdal tingrett, mens de resterende kommuner utgjorde domsmyndighetsområdet til Inderøy tingrett, begge underlagt Frostating lagdømme. I den tidligere sivile inndeling av riket i fogderier var Levanger og Verdal tilhørende Stjør-og Værdalen fogderi, mens de resterende kommunene utgjorde Inderøen fogderi.

Området kalles også for Inntrøndelag, og var i Frostatingsloven inndelt i de fire småfylkene Skeynafylki, Verdølafylki, Eynafylki og Sparbyggjafylki. Den tilsvarende enheten Uttrøndelag omfattet da de noe større småfylkene Stiordølafylki, Strindafylke, Gauldølafylke og Orkdølafylke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]