Råkvåg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Råkvåg
Råkvåg
Råkvåg havn
LandNorge Norge
FylkeTrøndelag
KommuneIndre Fosen
Areal0,38 km²
Befolkning227[a] (2020)
Bef.tetthet597,4 innb./km²
Høyde over havet50 meter
Postnummer7114 Råkvåg

Råkvåg
63°45′45″N 10°04′40″Ø

Råkvåg eller Råkvågen (en annen stavemåte er: Raakvaag og Raakvaagen) er et tettsted i Indre Fosen kommuneFosen i Trøndelag. Tettstedet har 227[1] innbyggere per 1. januar 2020, og er omtalt i boka Vakrest i landet utgitt for Norges Turistråd (nåværende Innovasjon Norge) i 1991 som et av Norges tyve best bevarte tettsteder.

Hovedgrunnen for en relativt stor turisme er at Råkvåg har den lengste bryggerekka utenfor byer i Norge i tillegg til at Råkvåg ligger i det som en gang var et av landets beste fjorder for sildefiske, nemlig Stjørnfjorden. På grunnlag av dette arrangeres «Råkvåg Anno 1930», årets største begivenhet, hvert år den siste helga i juli. Det yrende sommerlivet gir grobunn for flere restauranter og rorbu (overnattingstilbud) for tilreisende i bygda.

Hjemmebanen til Stjørna Idrettslag, Råkvåg stadion, er lokalisert i Råkvåg.

Bryggeutstillinga i Råkvåg[rediger | rediger kilde]

Bryggeutstillinga er en årlig, kulturell utstilling som arrangeres ved Råkvåg i Rissa i de gamle verneverdige Salteriet brygge som huset det tidligere fiskeindustrien ved stedet.

Det hele ble startet i slutten av 1980-årene av lokale ildsjeler, blant dem, Randi Børø Vorpvik, John Arthur Winsjansen, Elsa Børø, Minda Mannvik, Lars Bromstad og Magne Sandøy som også hadde sitt eget atelier her. I dag er Bryggeutstillinga Fosens største salgs– og presentasjonsutstilling med over åtti utstillere og med 5 000 besøkende i sesongen.

Kjente personer fra Råkvåg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 6. oktober 2020. Besøkt 9. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Råkvåg (foto: Geir J. M. Hval)