Fergesambandet Flakk–Rørvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 63°29′00″N 10°10′30″Ø

Flakk fergeleie
Rørvik fergeleie
MF «Trondheim» ved Rørvik.

Flakk–Rørvik er et fergesamband på 715 mellom Flakk i Trondheim og Rørvik i Indre Fosen kommune, begge i Trøndelag. Siden 1. januar 2011 blir det trafikkert av Fjord1 A.S.[1] Ruten har tidligere blitt trafikkert av FosenNamsos Sjø som er et datterselskap av Torghatten ASA.

Sambandet betjenes av MF «Glutra», den nybygde gassferga MF «Korsfjord» og MF «Tresfjord».[2] Overfarten tar omtrent 25 minutter og går over Trondheimsfjorden. I Fosen Namsos Sjøs periode til 2010 trafikkerte MF «Trondheim», MF «Fosen» og MF «Masfjord» sambandet. Ferga Masfjord ble satt inn ved økt trafikk i fergesambandet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fergesambandet ble åpnet i Rørvika øst for Stadsbygd i 1978 med Fosen Trafikklag som operatør. Selskapet hadde også ansvar for all bussdrift på Fosenhalvøya. Sammen med hurtigbåtforbindelsen Skansen – Vanvikan erstattet det fergesambandet Skansen – Vanvikan. Trønderbilene ble kjøpt opp av tidligere Fosen ASA (Nå Torghatten ASA) og bussdriften ble overlatt til dem og fergeselskapet gjennoppsto som FNS (Fosen Namsos Sjø AS). I 2010 vant Fjord1 A.S anbudet som ble lagt ut av Statens vegvesen. I dette anbudet var forutsetningene at det gikk 3 ferjer fast på sambandet. Fjord1 vant anbudskonkurransen.

Som første fergesamband i Norge fikk fergesambandet fra 4. januar 2010 innført AutoPASS, drevet av Bro- og Tunnelselskapet AS. Alle betalingshus ble tatt ut av drift og man kan kun kjøre gjennom AutoPASS på begge sider av fjorden. Bilister uten AutoPASS ble etterfakturert på grunnlag av registreringsnummeret på kjøretøyene. Det ble også mulig å betale ombord.

Ferger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]