Stensveen Ressurssenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykkKappToten er et lavterskeltilbud og fristed for mennesker som opplever kjønnsinkongruens og andre som trenger hjelp til å finne ut mer om sin kjønnsidentitet eller sitt kjønnsuttrykk.[1][2] Stiftelsen tilbyr en rekke tjenester rettet mot denne gruppen. Stiftelsens ansatte er ekteparet Marion Arntzen og Harald Sundby.

Senteret står sentralt i dokumentarserien Jentene på Toten som ble sendt første gang på NRK2 våren 2010.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Marion Arntzen og Harald Sundby mottok i 2010 YS' likestillingspris for sitt arbeid med følgende begrunnelse:

YS' likestillingspris skal stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning.

I arbeidslivet er det slik at det er enklest å tilhøre flertallet. Tilhører man en sårbar minoritet, vil risikoen for å falle utenfor være stor. Å utfordre vår tradisjonelle båstenkning kan derfor bidra til et romsligere arbeidsliv for alle, og ikke bare for de som er spesielt sårbare.

Marion Arntzen og Harald Sundby har lenge drevet Stensveen ressurssenter på Kapp på Toten. Det begynte med Marion Arntzens virksomhet med tilpasning av brystproteser for kreftopererte kvinner, men siden 1997 har dette også inkludert tjenester spesielt tilpasset transpersoner. De tilbyr både praktiske tjenester og et trygt fellesskap til personer som føler seg som kvinne i en mannskropp. Ekteparet tar på alvor det faktum at noen mennesker opplever at kroppen ikke harmonerer med den indre identitet, og de har nært kjennskap til hvilken belastning dette kan være for den enkelte. Senteret tilbyr derfor også samtaleterapi for transpersonene og deres familier. De bistår også klientene sine i forhold til arbeidsliv, helsevesen og offentlige myndigheter.

Marion Arntzen og Harald Sundby bidrar med livsviktig hjelp til en liten, men svært sårbar gruppe. De bidrar også til å utfordre våre fordommer mot det vi har problemer med å forstå, men som uansett er en realitet. På denne måten gjør de en viktig innsats i arbeidet for et mer inkluderende samfunn – og et mer inkluderende arbeidsliv.

Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk har knyttet kontakt med de sentrale brukerorganisasjonene, blant annet Forbundet for transpersoner i Norge og Harry Benjamin ressurssenter.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Transetreff i Guds hus». www.vg.no. 19. desember 2000. Besøkt 23. november 2021. 
  2. ^ «Transefest på Toten». www.vg.no. 11. september 2004. Besøkt 23. november 2021. 
  3. ^ Samarbeidspartnere: «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. mai 2014. Besøkt 5. mai 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]